Μάθετε στα παιδιά σας την ευγένεια, την έχουμε ανάγκη

Η ευγένεια είναι αρετή. Είναι ο βασικότερος κανόνας συμπεριφοράς και δείχνει την ποιότητα του κάθε ανθρώπου. Δυστυχώς όμως, είναι κάτι που δεν βλέπουμε πλέον γύρω μας συχνά. Από τους τυπικούς κανόνες συμπεριφοράς μέχρι την ευγένεια ως έμφυτη τάση και στάση ζωής, είναι καλό οι γονείς να προσπαθήσουν να την περάσουν στα παιδιά τους.

Μάθετε στα παιδιά σας την ευγένεια, την έχουμε ανάγκη

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Είναι θέμα παιδείας καθαρά. Και τέτοια ουσιώδη και θεμελιώδη θέματα ξεκινάνε από το σπίτι και φυσικά από μικρή ηλικία. Βήμα – βήμα εξηγήστε στο παιδί ότι το ευχαριστώ και το παρακαλώ είναι δυο λέξεις μεγάλης σημασίας. Θα ξεκινήσει να τις λέει μηχανικά, αλλά στην πορεία πρέπει να καταλάβει το νόημά τους.

Ο σεβασμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους και ό,τι δεν ανήκει σε εμάς, σα να είναι δικό μας. Πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας όπως θέλουμε να μας σέβεται κι αυτός. Είναι βασικό να καταλάβει ότι φερόμαστε όπως θέλουμε να μας φέρονται.

Το να είσαι ευγενικός δεν σημαίνει ότι αφήνεις τους άλλους να σε κάνουν ότι θέλουν. Δεν δηλώνει υποταγή. Δείχνει ότι είσαι ένας χαρακτήρας ακέραιος, που δεν στέκεται σε μικρότητες και είχε την απαραίτητη παιδεία να ξέρει πώς να σταθεί σε κάθε περίσταση. Σημαίνει ότι εκτιμάς και δεν θεωρείς τα πάντα δεδομένα, γιατί δεν είναι.

Η έλλειψη ευγένειας δεν δείχνει μαγκιά, δεν δείχνει ανωτερότητα, το αντίθετο. Δείχνει έναν άνθρωπο αδύναμο και φοβικό που η άμυνά του είναι μια καθαρά αντικοινωνική, χωρίς τακτ και σοφία συμπεριφορά.

Έχουμε ανάγκη από ευγενικούς ανθρώπους. Μην παραβλέπετε αυτό το κομμάτι. Το αύριο πρέπει να είναι καλύτερο από το τώρα και οφείλουμε να το πετύχουμε μέσα από τα παιδιά μας. Ας βελτιώσουμε αυτά που βλέπουμε ότι είναι δυσλειτουργικά κι ας μεγαλώσουμε όμορφους ανθρώπους.

Θα με βρείτε και στο egwthasoutapw

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved