Το παιδί σας δεν είναι η πατερίτσα της ανασφάλειάς σας-Αφήστε το ελεύθερο

Το παιδί δεν το φέρνετε στον κόσμο για να το έχετε πάντα και παντού μαζί σας απ΄όταν είναι μικρό μέχρι να γεράσει. Ούτε για να του λέτε μια ζωή τι να κάνει για να του πείτε μετά μπράβο.

Το παιδί σας δεν είναι η πατερίτσα της ανασφάλειάς σας-Αφήστε το ελεύθερο

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Αφήστε επιτέλους τα παιδιά σας ελεύθερα. Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι το παιδί σας δεν είναι η πατερίτσα της ανασφάλειάς σας.

Πολλές φορές βλέπουμε ανώριμα παιδιά (και ενηλίκους) και επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό. Όμως επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, πάντα από πίσω υπάρχει ένας ανώριμος γονιός, που εκείνος δεν το αφήνει να ωριμάσει και αργότερα δεν θα το αφήσει και να ενηλικιωθεί. Η υπερπροστατευτικότητα -που πηγάζει μεν από την απεριόριστη αγάπη- δεν είναι πάντα καλή, όμως εδώ πρόκειται για κάτι άλλο.

Εδώ έχουμε έναν γονιό χειριστικό και εγωιστή που αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι το παιδί του να εκπληρώνει τους δικούς του στόχους και τα δικά του θέλω. Τότε μόνο είναι ευτυχισμένος. Όταν το παιδί “τσινάει", τότε δηλώνει την απογοήτευσή του και δημιουργεί ενοχές, πολλές ενοχές στο μονάκριβό του.

Το ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του γονιού, ο κοινός νους το γνωρίζει. Ακροθιγώς θα αναφέρω την αγάπη, τη στήριξη, την αφοσίωση, τη σωστή διαπαιδαγώγηση και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο να του δείξει τον δρόμο που θα το κάνει ευτυχισμένο. Εκβιαστικές συμπεριφορές, γκρίνιες, νάζια, εγωισμοί και θυματοποίηση απ΄τη μεριά του γονιού είναι τουλάχιστον περιττά.

Το κακό είναι ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δύσκολα βλέπει αυτή τη συμπεριφορά ως μη φυσιολογική και τους γύρω που μπορεί να προσπαθήσουν να του αλλάξουν τα μυαλά, τους θεωρεί υπερβολικούς και τις περισσότερες φορές τους αγνοεί.

Η σχέση γονιού-παιδιού πρέπει να περάσει απ΄όλα τα στάδια και να καταλήξει σε ένα υγιές επίπεδο αλληλοσεβασμού και κατανόησης της ιδιωτικότητας του άλλου.

Το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι η ελευθερία. Μείνετε δίπλα του αλλά και μακρυά του. Δώστε του χώρο και χρόνο να ανοίξει τα φτερά του και όχι να έχει μόνιμη και μοναδική έγνοια του να ευχαριστεί εσάς.

Θα με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον egwthasoutapw

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved