Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος στο δεύτερο τρίμηνο

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Το δεύτερο τρίμηνο της κύησης είναι κατά κάποιον τρόπο το «χρυσό τρίμηνο»!

Μενέλαος Λυγνός
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος στο δεύτερο τρίμηνο

Ο φόβος της αποβολής έχει περιοριστεί δραματικά, ενώ η ένταση ενοχλητικών συμπτωμάτων του πρώτου τριμήνου, όπως οι ναυτίες περιοριστεί σημαντικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σημαντικά «αποδυναμωμένο» εξάλλου είναι και το αίσθημα κόπωσης¸ που πολλές από εσάς ταλαιπώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο.

Όμως ενδέχεται να εμφανιστούν νέα συμπτώματα, τα οποία δεν θα περάσουν απαρατήρητα, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η κατακράτηση υγρών.

Παράλληλα, το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ κάποια στιγμή θα κάνει αισθητή και την παρουσία του. Η ταχεία ανάπτυξή του προϋποθέτει την από μέρους σας λήψη επιπλέον θρεπτικών στοιχείων, ώστε η ανάπτυξη αυτή να μπορεί να «υποστηριχθεί».

diatrofi egkiou

Ασβέστιο, μαγνήσιο και Βιταμίνη D3: οι τρείς σωματοφύλακες των οστών σας.

Τα οστά του μωρού σας αναπτύσσονται γοργά. Βασικό συστατικό των οστών είναι το ασβέστιο, αλλά και το μαγνήσιο. Τα ιχνοστοιχεία αυτά εντοπίζονται κατά κύριο λόγο αποθηκευμένα στα οστά σας.

Ο οργανισμός σας είναι κατά τέτοιον τρόπο «προγραμματισμένος», ώστε να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του μωρού σας έναντι των δικών σας αναγκών. Έτσι αν δεν λαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες από τα στοιχεία αυτά είτε μέσω της διατροφής σας, είτε μέσω της λήψης των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, τότε ο οργανισμός σας θα «διοχετεύσει» μέσω του πλακούντα το ασβέστιο και το μαγνήσιο των οστών σας στο μωράκι.

Συνεπώς, η δομή των οστών σας θα καταστεί λιγότερο ανθεκτική. Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις δεν αποκλείεται και να εμφανιστεί και η λεγομένη «οστεοπόρωση της κύησης». Για το λόγο αυτό συνιστάται να καταναλώνετε τροφές, που είναι πλούσιες σε ασβέστιο (κυρίως γάλα και γαλακτοκομικά) και σε μαγνήσιο (π.χ. ξηροί καρποί, όσπρια, πατάτα, βρώμη και δημητριακά ολικής άλεσης). Η Βιταμίνη D3 εντοπίζεται και αυτή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά και η λήψη της επικουρεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σας.

Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Βιταμίνη D3: οι τρείς σωματοφύλακες της πίεσής σας!

Μία από της πιο επιπλοκές της κύησης, η οποία συνήθως κάνει αισθητή την παρουσία της μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι η υπέρταση κύησης.
Η υπέρτασης κύησης συνδέεται με την εμφάνιση μίας εκ των πιο επίφοβων επιπλοκών: της προεκλαμψίας. Η οποία χαρακτηρίζεται εκτός από την υπέρταση, από την εμφάνιση διάχυτων οιδημάτων και τη λεγόμενη πρωτεϊνουρία, δηλαδή τον εντοπισμό λευκώματος (πρωτεΐνης) στα ούρα. Στην περίπτωση, που η προεκλαμψία εξελιχθεί σε εκλαμψία, τότε εμφανίζονται και νευρολογικές διαταραχές. Η επιπλοκή αυτή δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και αυτήν τη ζωή της εγκύου.

Με δεδομένο δε, πως η αντιμετώπιση της προεκλαμψίας προϋποθέτει την άμεση πρόκληση τοκετού – αν υφίστανται οι προϋποθέσεις για έναν γρήγορο τοκετό – ή – πιο συχνά – στην καταφυγή στην καισαρική τομή. Αν μάλιστα η επιπλοκή αυτή εμφανιστεί σε πρώιμο στάδιο της κύησης, τότε το μωρό θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της προωρότητας.

Η λήψη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D3 φαίνεται, που συνδράμει στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας.

diatrofi stin egkimosini 2

Μαγνήσιο και Βιταμίνη D3 και ο πρόωρος τοκετός

Ενδέχεται η λήψη μαγνησίου να περιορίζει – ως ένα βαθμό – την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, καθότι το ιχνοστοιχείο αυτό συμμετέχει στη ρύθμιση της σύσπασης των μυών. Με δεδομένο, πως η μήτρα δεν είναι παρά ένα κοίλο όργανο με μυϊκά τοιχώματα, φαίνεται πως η λήψη μαγνησίου μειώνει τις πρόωρες συσπάσεις.

Πρόσφατες μελέτες εξάλλου κατέδειξαν, πως η έλλειψη βιταμίνης D3 ενδέχεται να συνδέεται με την αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρο τοκετό.

Κράμπες: τι να κάνω;

Οι κράμπες – και ειδικά αυτές στα κάτω άκρα – είναι μια εκ των συνηθέστερων οχλήσεων του δεύτερου τριμήνου της κύησης. Φαίνεται, πως η λήψη μαγνησίου περιορίζει τη συχνότητα εμφάνισής τους και την έντασή τους, αν αυτές τελικά εμφανιστούν.

Νερό: το «φάρμακο» για την κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών γίνεται πιο αισθητή κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, η σωστή ενυδάτωση είναι και ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της κατακράτησης υγρών.

Δυσκοιλιότητα…

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλές εγκύους. Η σωστή ενυδάτωση είναι βασικό μέσο αντιμετώπισης και του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος.
Όμως απαραίτητη είναι και η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά, καθώς και από δημητριακά ολικής αλέσεως.

diatrofi stin egkimosini kai nayties 1

Η αναιμία κάνει πιο έντονη την παρουσία της…

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός παράγει έως και 40% περισσότερα υγρά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την αύξηση της κατακράτησης υγρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφετέρου την «αραίωση» του αίματος.

Η αραίωση του αίματος αντικατοπτρίζεται στην πτώση αιματοκρίτη, ο οποίος είναι ένας δείκτης του βαθμού ικανότητας του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Επομένως, κατά την κύηση και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο εμφανίζεται συχνά αναιμία.

Η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς επιτυγχάνεται δια της αιμοσφαιρίνης, που είναι μια πρωτεΐνη το αίματος, βασικό συστατικό της οποίας είναι ο σίδηρος. Η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα της εγκύου κάμπτεται, λόγω της αραίωσης του αίματος. Επομένως, η λήψη σιδήρου κατά την κύηση βοηθά στην αύξηση της σύνθεσης αιμοσφαιρίνης, δια της οποίας – έως ένα βαθμό – αντιρροπείται η μείωση της συγκέντωσής της στο αίμα και αποκαθίσταται η ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Η απορρόφηση του σιδήρου συνεπικουρείται από τη λήψη Φυλλικού Οξέος, το οποίο συνιστάται να λαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Δεν φτάνει να γνωρίζουμε τι συνιστάται να τρώμε, αλλά και με πιο τρόπο συνιστάται να το τρώμε…

Με ποιον τρόπο; Τι σημαίνει αυτό; Εξηγούμαστε:

Η μήτρα σας μεγαλώνει σταδιακά και κάποια στιγμή, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου αρχίζει να πιέζει το στομάχι σας. Κατά τον τρόπον αυτό προκαλείται η λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή το πιεζόμενο από τη μήτρα στομάχι σας «αδειάζει» μέρος του περιεχομένου του στον οισοφάγο σας. Έτσι προκαλούνται οι καούρες…

Για το λόγο αυτό συνιστάται να τρώτε από λίγο πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ώστε να προλαβαίνει το στομάχι σας να αδειάζει. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα (για το φόβο του τοξοπλάσματος), ενώ και οι τροφές γενικότερα πρέπει να είναι καλά ψημένες ή μαγειρεμένες (για το φόβο δηλητηριάσεων, όπως η Σαλμονέλα).

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμπληρώματα διατροφής στην εγκυμοσύνη (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία)

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να τρώει μια εγκυμονούσα και πόσο

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι απαραίτητες τροφές

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος στο πρώτο τρίμηνο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved