Πότε αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού στη μήτρα;

Το νευρικό σύστημα του μωρού σας αποτελείται από ένα δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων, των νευρώνων, που συντονίζουν τις ενέργειές τους και μεταδίδουν σήματα μεταξύ των διαφόρων μερών του σώματος.

Πότε αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού στη μήτρα;

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη:

Το κεντρικό, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τον αμφιβληστροειδή, και το περιφερικό νευρικό σύστημα, με τα αισθητήρια και τα γάγγλια, τα οποία παρέχουν συνδέσεις μεταξύ των δυο νευρικών συστημάτων και άλλων νεύρων.

Το θεμέλιο του νευρικού συστήματος είναι ο νευρικός σωλήνας που αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω στις 3 εβδομάδες. Μέσα σε μια με δύο εβδομάδες διαμορφώνεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα και στις 24 εβδομάδες ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα.

Γύρω στις 12 εβδομάδες ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα αναπτύσσονται ταχέως, αρχίζει να συνδέεται το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο και αναπτύσσονται πρώτα κινητικές ίνες που ελέγχουν την κίνηση. Ετσι το μωρό μπορεί να κινεί τα άκρα του ολο και πιο περίπλοκα.

Στις 16 εβδομάδες περίπου, αρχίζει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και στα νεύρα του μωρού μια επίστρωση, η μυελίνη που τα μονώνει και διευκολύνει τη μετάδοση νευρικών ώσεων.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μερικές εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό. Λίγο αργότερα ωριμάζουν τα αισθητήρια (που ελέγχουν τις αισθήσεις) και εμφανίζονται πρώτα στα χέρια και στο στόμα.

Στις 24 εβδομάδες τα εγκεφαλικά κύματα του εμβρύου, που ελέγχονται με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, είναι παρόμοια με των νεογνών. Τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν τη συνειδητή σκέψη αρχίζουν να ωριμάζουν και το μωρό αναπτύσσει αρχέγονη μνήμη. Είναι βέβαιο ότι τώρα ανταποκρίνεται σε ήχους στο σώμα σας , στις κινήσεις σας και σε δυνατούς εξωτερικούς θορύβους.

Ο εγκέφαλος είναι ώριμος γύρω στις 22 με 24 εβδομάδες, αλλά το υπόλοιπο κεντρικό νευρικό σύστημα δεν ωριμάζει πλήρως πριν από τις 36 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο κι, όμως, αληθινό: Έμβρυο χαιρετά τους γονείς του κατά τη διάρκεια υπερηχογραφήματος (vid)
Εγκυμοσύνη και ερυθρά: Πότε είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved