Πότε οι «κλωτσιές» του εμβρύου είναι πιο έντονες στη μήτρα;

Οι κλωτσιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωφελούν διπλά τα μωρά.

Πότε οι «κλωτσιές» του εμβρύου είναι πιο έντονες στη μήτρα;

Αφενός αποτελούν ένα είδος σωματικής άσκησης γι' αυτά, πράγμα που τα βοηθά να αναπτύξουν τους μυς και τα οστά τους, αφετέρου βοηθά τις αρθρώσεις τους να τεντωθούν και να λειτουργούν ομαλά, πράγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, όταν τα μωρά στη μήτρα κλωτσάνε, η δύναμη του χτυπήματός τους ξεπερνά τα 40 Newton (ή τέσσερα Kilogram-force). Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μέτρησε τη δύναμη με την οποία κλωτσάνε τα έμβρυα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το "Science", χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψει τις κινήσεις εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κλωτσιές του μωρού γίνονται όλο και πιο δυνατές από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, αλλά μετά εξασθενούν, πιθανώς επειδή το έμβρυο έχει πια όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα.

Τι να κάνω αν δεν «κλωτσάει» συχνά;

Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, έτσι και το κάθε μωρό πριν καν γεννηθεί έχει τη δική του προσωπικότητα. Κάποια μωρά είναι πιο κινητικά το πρωί και κάποια άλλα το βράδυ. Αν παρατηρήσετε μειωμένη κινητικότητα, σε πρώτη φάση δοκιμάστε κάτι γλυκό, ξαπλώστε στο πλάι και συγκεντρωθείτε στο μωρό σας ακουμπώντας το χέρι στην κοιλιά σας και το πιθανότερο είναι στο επόμενο μισάωρο να νιώσετε την κίνησή του.

Αν και πάλι δεν νιώθετε καμία κίνηση, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Όταν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας, μην αγχωθείτε αν ξαφνικά παρατηρήσετε οι «κλωτσιές» είναι λιγότερες. Αυτό συμβαίνει, γιατί πλέον το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο και έχει λιγότερο χώρο να κινηθεί.

Διαβάστε επίσης

Πώς να παρακινήσετε το μωρό σας να κινηθεί στη μήτραΠώς να παρακινήσετε το μωρό σας να κινηθεί στη μήτρα
Αργές κινήσεις εμβρύου ή απουσία κινητικότητας: Πρέπει να ανησυχώ;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved