Εγκυμοσύνη και ερυθρά: Πότε είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;

Η ερυθρά είναι μια ελαφρά λοιμώδης νόσος υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά στην περίοδο της εγκυμοσύνης προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στο έμβρυο σχεδόν σε κάθε όργανό του.

Εγκυμοσύνη και ερυθρά: Πότε είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;

Ειδικότερα μπορεί να προκαλέσει κώφωση, εγκεφαλίτιδα – φλεγμονή του εγκεφάλου και καρδιοπάθειες. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ανοσία στη νόσο, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε γιατί την έχουν περάσει στην παιδική ηλικία.

Καλό θα ήταν να κάνετε εξέταση αίματος για να διαπιστώσετε την ανοσία του οργανισμού σας απέναντι στη νόσο. Αν δεν έχετε ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστείτε προτού μείνετε έγκυος και να περιμένετε τρις μήνες προτού συλλάβετε. Αν κάνετε το εμβόλιο προτού το καταλάβετε πώς είστε έγκυος, οι πιθανότητες να επηρεαστεί το έμβρυο είναι μικρές.

Ένας υπέρηχος υψηλής ευκρίνειας πρέπει να γίνει τη 18η εβδομάδα για να ελέγξετε την ανάπτυξη του μωρού.

Συμπτώματα

Εξάνθημα αρχικά στο πρόσωπο και μετά σε όλο το σώμα
Πυρετός
Πρησμένοι αδένες

Θεραπεία

Αν προσβληθείτε από ερυθρά στην εγκυμοσύνη ο κίνδυνος για το έμβρυο εξαρτάται από το χρόνο μόλυνσής σας.
Αν συνέβη στον πρώτο μήνα η πιθανότητα να έχει μολυνθεί το μωρό είναι μία στις δύο. Ως τον τρίτο μήνα ο κίνδυνος μειώνεται σε ποσοστό ένα στα δέκα.
Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην εγκυμοσύνη για να προστατευτεί το μωρό. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν.

Προληπτικά μέτρα

Η πρόληψη της ερυθράς γίνεται με την χορήγηση του εμβολίου της ερυθράς που περιέχει το εξασθενημένο στέλεχος RA 27/3 του ιού της ερυθράς που καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα και γίνεται υποδόρια.

Γυναίκες μετά την εφηβεία χωρίς αποδεδειγμένη ανοσία στην ερυθρά πρέπει να εμβολιάζονται με το MMR και να προειδοποιούνται να μη μείνουν έγκυες για 1 μήνα από τον εμβολιασμό

Οι γυναικολόγοι πρέπει να κάνουν έλεγχο ρουτίνας της ανοσίας έναντι της ερυθράς κατά την κύηση και στις επίνοσες να χορηγείται MMR πριν την έξοδο από το μαιευτήριο. Οι παιδίατροι να κάνουν τον καθιερωμένο έλεγχο των βρεφών και των μητέρων τους και να συστήνουν εμβολιασμό αν είναι επίνοσες.

Προηγηθείσα ή ταυτόχρονη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή παραγώγων αίματος με τον εμβολιασμό αποτελεί ένδειξη επανεμβολιασμού

Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας παρόλο που ο ιός του εμβολίου έχει μεταδοθεί σε βρέφη που θήλαζαν χωρίς να προκαλέσει νόσο

Επίνοσα άτομα που εργάζονται στο χώρο της υγείας πρέπει να εμβολιάζονται με στόχο την προστασία των εγκύων.

Διαβάστε επίσης

Ερυθρά κι εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Ερυθρά: Ο μεγαλύτερος εχθρός της εγκυμοσύνης!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved