Μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη συχνά ενισχύουν την παραγωγή μικροοργανισμών στον κόλπο προκαλώντας μυκητιάσεις.

 

Μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη, γιατί αυξάνεται η παραγωγή βλέννας. Όσο η έκκριση είναι διαυγής, παρότι μπορεί να είναι κίτρινη όταν παύει να είναι υγρή, είναι φυσιολογική. Ωστόσο, λόγω των ορμονών, παράγονται μικροοργανισμοί στον κόλπο προκαλώντας διάφορες μυκητιάσεις. Η αιτία αυτή της μόλυνσης είναι ένας μύκητας που ονομάζεται Candida.Το 25% των γυναικών τον έχουν στον κόλπο τους.

Συμπτώματα

Πηχτές λευκωπές εκκρίσεις
Κάψιμο, ερυθρότητα και κνησμός στο αιδοίο

Θεραπεία

Παρόλο που η Candida δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη αν δεν θεραπευτεί, το μωρό μπορεί να έχει στοματίτιδα αφού περάσει από τον μολυσμένο κόλπο σας όταν γεννηθεί. Η μυκητίαση θεραπεύεται με κολπικές κρέμες, υπόθετα και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα αλλά είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να προφυλαχτείτε από την Candida, αποφύγετε τα σπρέι για την υγιεινή της περιοχής και το μπάνιο σε μπανιέρα με ακατάλληλα αφρόλουτρα.

Περιορίστε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, γιατί ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μυκήτων. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά και τα στενά παντελόνια. Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω, όταν πάτε στην τουαλέτα. Αν τρώτε φρέσκο γιαούρτι καθημερινά – που να περιέχει γαλακτοβάκιλλο – θα καταφέρετε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Ουρολοιμώξεις

Είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 1 στις 25 γυναίκες θα υποφέρει από ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη. Συχνό σύμπτωμα είναι το κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνουρία. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα δυστυχώς είναι πολύ συχνό στην εγκυμοσύνη και γι’ αυτό δεν είναι αξιόπιστο για τη διάγνωση. Εάν η μόλυνση περάσει στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) προκαλεί πόνο στη μέση, ναυτία, εμετούς, πυρετό ή ακόμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Θεραπεύοντας έγκαιρα τις ουρολοιμώξεις, αποφεύγουμε τις επιπλοκές τους. Η διάγνωση γίνεται με τη γενική ούρων και την καλλιέργεια ούρων.

Διαβάστε επίσης

Είμαι έγκυος κι έχω φαγούρα στον κόλπο. Πρέπει να ανησυχήσω;
Εγκυμοσύνη και ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved