Εγκυμοσύνη και διατροφή: Χρειάζεστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο ν’ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Χρειάζεστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί απλώς ζήτημα εξισορρόπησης μεταξύ του συνδυασμού διαφορετικών τροφών που καταναλώνετε.

Θεωρητικά, αν τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, δεν είναι απαραίτητη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αν, όμως παρουσιάσετε κάποια έλλειψη, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας συστήσει καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν υποπτεύεται πώς θα παίρνετε αρκετό σίδηρο από το διαιτολόγιο που ακολουθείτε, ίσως σας συμβουλέψει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία για το 95% των περιπτώσεων αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη (σιδηροπενική αναιμία). Η έλλειψη σιδήρου οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη η απορρόφηση από την διατροφή, (κακή διατροφή, άθληση κ.λ.π.) ή σε προηγούμενες εγκυμοσύνες όταν δεν έχει προλάβει να αποκατασταθεί ο σίδηρος στο σώμα.

Δεν αποκλείεται να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε κι άλλα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψετε όλα τα κενά που τυχόν φαντάζεστε πως έχετε. Οι ειδικοί όμως συμβουλεύουν να μην ενδώσετε σε αυτή την τακτική προτού το συζητήσετε με το γιατρό σας. Εκτός από το ότι είναι δυνητικά επικίνδυνα μπορεί να σας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς θα νομίζετε πώς καλύπτετε όλες τις θρεπτικές ανάγκες σας.

Η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος των όσων μπορεί να σας προσφέρει μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Χρειάζεστε επίσης υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.

Μερικοί ειδικοί επίσης αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις τροφές απορροφώνται μαζί με άλλες ουσίες που συνεπάγονται και πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Ακόμα κι αν ο γιατρός σάς συμβουλέψει να λάβετε συμπληρώματα διατροφής, να θυμάστε ότι η υγιεινή διατροφή δεν αντικαθίσταται.

Διαβάστε επίσης

Χαμηλός αιματοκρίτης στην εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίστε τον
Εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να σας προσφέρει το κάλιο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved