Το μωρό στη μήτρα κινήθηκε τελικά; Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η στιγμή που μια μέλλουσα μαμά νιώθει για πρώτη φορά το έμβρυο να κινείται, είναι ξεχωριστή.

Το μωρό στη μήτρα κινήθηκε τελικά; Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πρόκειται για τις λεγόμενες εμβρυϊκές κινήσεις που ξεκινούν συνήθως στις 18-20 εβδομάδες. Είναι ένα υπέροχο και καταπληκτικό συναίσθημα για τις μαμάδες καθώς νιώθουν ότι μπορούν να έχουν μια μορφή επικοινωνίας με το μωρό τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και να έχετε κατά νου:

1.Εμβρυϊκές κινήσεις

Περίπου στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης, αναπτύσσεται ο σκελετός και οι μύες του μωρού, που του επιτρέπει να τεντώνεται και να μετακινείται γύρω από το αμνιακό υγρό. Η εμβρυϊκή κίνηση εμφανίζεται όταν τα άκρα του αγέννητου μωρού εισέρχονται στον τοίχο της μήτρας. Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου το έμβρυο εχει "περιόδους ύπνου", που διαρκούν 20 με 40 λεπτά και πολύ σπάνια πάνω απο 90 λεπτά. Στις περιόδους αυτές το μωρό δεν κινείται. Ο αριθμός των κινήσεων αυξάνει μέχρι 32 εβδομάδες και μετά παραμένει σταθερός.

2. Πότε θα αισθανθείτε το έμβρυο να κινείται;

Όπως είπαμε, συνήθως θ’ αρχίσετε να αισθάνεστε εμβρυϊκή κίνηση γύρω στον 5ο μήνα (ή μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων). Ωστόσο, ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν αισθάνεστε κάτι! Υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το υποδόριο λίπος (λίπος της κοιλιάς), η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η θέση του πλακούντα. Ο υπέρηχος που θα κάνετε στο γιατρό σας θα σας λύσει κάθε απορία για το αν το έμβρυο είναι καλά και αναπτύσσεται φυσιολογικά.

3. Πώς είναι η εμβρυϊκή κίνηση;

Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι την κίνηση, είναι σαν να διαπερνάει την κοιλιά σου ένας πόνος και στη συνέχεια σαν να σπάνε φυσαλίδες. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι νιώθουν το μωρό ξεκάθαρα να κινείται και άλλες ότι πλέον μπορούν να το δουν κοιτάζοντας απλά το στομάχι τους.
Εάν νιώθετε το μωρό αλλά δεν καταλαβαίνετε αν κινείται, μην πανικοβληθείτε. Το μωρό σας παίρνει πιθανώς έναν υπνάκο. Οι επιστήμονες λένε ότι τα μωρά φαίνεται να κοιμούνται για 60 λεπτά, παραμένουν ξύπνια για άλλα 60 λεπτά, και ούτω καθεξής.
Πάντως είναι και επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το μωρό στη μήτρα αντιλαμβάνεται τους ήχους γι΄αυτό και εσείς δεν έχετε παρά να του τραγουδάτε, να του μιλάτε, να ακουμπάτε την κοιλιά σας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μαμάδων, όταν το μωρό ανταποκρίνεται σε ό, τι κάνετε, το συναίσθημα που νιώθουν δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.

Διαβάστε επίσης

Οκτώ πράγματα που αισθάνεται το μωρό μέσα στη μήτρα
Τι αισθάνεται η έγκυος όταν το έμβρυο αρχίζει να κινείται στη μήτρα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved