Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά ή όχι τελικά;

Εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά; Μάθετε τι ισχύει!

Μενέλαος Λυγνός
Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά ή όχι τελικά;

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά;

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις (βλ. εικόνα) και ακολουθούν ένα πολύ λεπτό σωλήνα – το Σπερματικό Πόρο – και μέσω της Σπερματοδόχου κύστης καταλήγουν στο τμήμα αυτό της ουρήθρας, που διέρχεται από τον Προστάτη Αδένα. Στη συνέχεια δια της ουρήθρας εξέρχονται εντός του Σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση.

egkymosini apo prospermatika igra

Πριν όμως από αυτήν καθαυτήν την εκσπερμάτωση συχνά εκ της ουρήθρας εξέρχεται μικρή ποσότητα υγρού, το οποίο ονομάζεται Προσπερματικό υγρό. Το υγρό αυτό εξέρχεται με την ερωτική διέγερση σε ποσότητα, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 4 ml. Ο άνδρας δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στην εκροή των προσπερματικών υγρών, την οποία εκροή εξάλλου δεν δύναται να αντιληφθεί.

Πώς παράγονται τα προσπερματικά υγρά;

Τα προσπερματικά υγρά φαίνεται, πως παράγονται από κάποια όργανα, τα οποία ονομάζονται αδένες και εντοπίζονται κατά μήκος της ουρήθρας.
Οι αδένες αυτοί είναι:

  • Οι περιουρηθρικοί αδένες ή αδένες του Littre – πρόκειται για μικροσκοπικούς αδένες, οι οποίοι εντοπίζονται στο τοίχωμα της ανδρικής ουρήθρας – κυρίως στο τμήμα αυτής, που διατρέχει το πέος – και παράγουν βλέννη, η οποία προστατεύει το εσωτερικό τοίχωμα της ουρήθρας, από τα ούρα.
  • Οι Βολβοουρηθραίοι αδένες ή αδένες του Cowper (βλ. εικόνα) – πρόκειται για ζεύγος αδένων μεγέθους φακής, οι οποίοι εντοπίζονται στη βάση του πέους και παράγουν κολλώδες υγρό, το οποίο ενυδατώνει τον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την ουρήθρα και τον προστατεύει από την οξύτητα των ούρων.

Τα προσπερματικά υγρά περιέχουν σπερματοζωάρια;

Οι πρώτοι, που ισχυρίστηκαν, πως τα προσπερματικά υγρά περιέχουν σπερματοζωάρια ήταν οι Masters & Johnson σε μία μελέτη τους του 1966. Εντούτοις, οι ερευνητές αυτοί δεν κατάφεραν να δώσουν στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό τους.

Έκτοτε όμως σε κάποιες μικρές μελέτες καταγράφηκε αριθμός σπερματοζωαρίων στα προσπερματικά υγρά. Η πιο συστηματική σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε το 2011. Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής κατέγραψαν την ύπαρξη σπερματοζωαρίων στα προσπερματικά υγρά αρκετών ανδρών.

Δεν κατέστη δυνατό να υπολογιστεί η πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος από τα σπερματοζωάρια των προσπερματικών υγρών, αλλά η ύπαρξη και μόνο αυτών των σπερματοζωαρίων καθιστούν τα προσπερματικά υγρά «ικανά» να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Αυτός είναι και ο λόγος, που στις οδηγίες για τον οικογενειακό προγραμματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνεται η φράση: «Μόλις το πέος έρθει σε στύση, πριν ο άνδρας εκσπερματώσει, ένα υγρό, που καλείται προσπερματικό εκρέει. Το υγρό αυτό είναι δυνατό να περιέχει χιλιάδες σπερματοζωάρια. Οι άνδρες δεν έχουν τον έλεγχο της εκροής του υγρού αυτού.». Με τη φράση αυτή τονίζεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα υγρά αυτά και η σημασία της τοποθέτησης του προφυλακτικού πριν τη διείσδυση του πέους στον κόλπο.

egkimosini apo prospermatika ygra 2

Μα από πού προέρχονται τα σπερματοζωάρια των προσπερματικών υγρών;

Τα σπερματοζωάρια παράγονται από τους όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται πιο «πίσω» (ανάντη) από την έδρα παραγωγής των προσπερματικών υγρών. Επομένως, κανονικά τα προσπερματικά υγρά δεν θα έπρεπε να περιέχουν σπερματοζωάρια. Η αλήθεια είναι, πως η «πηγή» των σπερματοζωαρίων αυτών δεν έχει ακόμα εντοπισθεί.

Έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως τα σπερματοζωάρια αυτά προέρχονται από προηγούμενη εκσπερμάτωση. Έτσι κάποιοι συνιστούν, αν επιλεγεί η διακεκομμένη συνουσία (η εκσπερμάτωση εκτός κόλπου δηλαδή) ως μέθοδος αντισύλληψης, ο άνδρας να ουρεί πριν από κάθε επαφή ώστε τα σπερματοζωάρια, που έχουν ενδεχομένως μείνει στην ουρήθρα να «ξεπλένονται».

Όμως από την προαναφερθείσα μελέτη του 2011 προέκυψε, πως σε κάποιους άνδρες εντοπίζονται σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά ακόμα και αν πριν από τη συλλογή του δείγματος έχουν προηγηθεί περισσότερες της μίας διουρήσεις.

Συνεπώς…

Ναι, είναι δυνατόν μια γυναίκα να μείνει έγκυος από τα προσπερματικά υγρά, αν και οι πιθανότητες είναι φυσικά σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες, που προκύπτουν από τη εντός του κόλπου εκσπερμάτωση.

Εκ του γεγονότος αυτού προκύπτουν κάποιες οδηγίες σχετικές με την αντισύλληψη:

  • Η διακεκομμένη συνουσία έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα ως μέθοδος αντισύλληψης, αφού τα προσπερματικά υγρά αρχίζουν να εκρέουν με τη στύση ακόμα του πέους.
  • Το προφυλακτικό πρέπει να μπαίνει πριν τη διείσδυση.
  • Αν από λάθος το προφυλακτικό τοποθετηθεί «ανάποδα» και ακουμπήσει στην άκρη του πέους, μην το γυρίσετε «από την καλή» για να το βάλετε σωστά, διότι δεν αποκλείεται να έχει «λερωθεί» με προσπερματικά υγρά!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
Πρωκτικό σεξ: Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Απίστευτο: Δείτε τι έκανε για να μη μείνει έγκυος!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved