Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς

Τα κιλά της εγκυμοσύνης αγχώνουν τις γυναίκες. Συνήθως όχι κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά μετά τη γέννα όταν συνειδητοποιούν πόσα κιλά ζυγίζουν.

Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τις γυναίκες να μην παρεκτρέπονται και να προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη δική τους υγεία αλλά και του μωρού τους.

KILA 2

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσα κιλά θεωρούνται ικανοποιητικά σε μια εγκυμοσύνη;

Με δεδομένο ότι το βάρος της εγκύου κατανέμεται κατά προσέγγιση σε:
• 3,5 κιλά στο μωράκι
• 3,7 κιλά στο λίπος, που αποθηκεύει το σώμα σας, ώστε να υποστηρίξει το θηλασμό
• 2 κιλά στο επιπλέον αίμα που παράγει ο οργανισμός σας
• 1,6 κιλά στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας σας, η οποία εκτός κύησης ζυγίζει κανονικά περίπου 100 γραμμάρια,
• 1,2 κιλά στον πλακούντα
• 1,2 κιλά στο αμνιακό υγρό,
δηλαδή, λίγο πάνω από 13 κιλά, προκύπτει ότι έγκυος ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό το όριο.

egios

Επομένως τα 13 κιλά στην εγκυμοσύνη είναι καλά;

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό, η απάντηση δεν είναι πάντα καταφατική σε αυτήν την ερώτηση. «Για να ακριβολογούμε, το βάρος, που ενδείκνυται να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαρτάται από το αρχικό σωματικό σας βάρος.Το ιδανικό σωματικό βάρος συναρτάται από το ύψος. Έτσι με βάση έναν μαθηματικό τύπο υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index - BMI )».

Να θυμάστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα υγρά την ημέρα: νερό (όχι με ανθρακικό) χυμούς φρούτων (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη), ελαφρύ τσάι και διάφορα άλλα αφεψήματα. Εφόσον τα κιλά που πήρατε στην εγκυμοσύνη δεν έχουν υπερβεί τα φυσιολογικά όρια, το σώμα από μόνο του θα επανέλθει στα κιλά του. Όμως ακόμη και αν τα κιλά σας είναι αρκετά παραπάνω, με τον θηλασμό θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Η γενικότερη σύσταση είναι ότι οποιασδήποτε απώλεια βάρους είναι καλό να ξεκινήσει μετά από 6-8 εβδομάδες από τον τοκετό.

Πάντως, στη Βρετανία οι γιατροί έχουν πάψει να μετρούν το βάρος των εγκύων στις εξετάσεις ρουτίνας. Κατά τη γνώμη τους είναι πιο σημαντικό να ελέγχουν την ανάπτυξη του εμβρύου με τη μέτρηση του ύψους του πυθμένα της μήτρας. Αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, προχωρούν σε τακτικούς υπερηχογραφικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης

Κιλά στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να μην ξεφύγετε
Εγκυμοσύνη και κιλά: Η σωστή διατροφή για τον έλεγχο του βάρους σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved