Τι μπορεί να σας προσφέρει μια μαία

Η μαία και ο μαιευτής είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να δώσουν επιστημονικές, υπεύθυνες συμβουλές στους μελλοντικούς γονείς γύρω από τα θέματα γονεϊκότητας, μόνοι τους ή και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, εφόσον χρειαστεί η συνδρομή τους.

Τι μπορεί να σας προσφέρει μια μαία

Σύμφωνα με το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών, το ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει μαία και μαιευτή πριν κιόλας την εγκυμοσύνη ή και αμέσως μετά την επιβεβαίωσή της. Στην πρώτη περίπτωση θα δώσουν όλες τις επιστημονικές οδηγίες για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας, με σκοπό οι μελλοντικοί γονείς να έχουν ένα καλό γενικό επίπεδο υγείας πριν από τη σύλληψη.

Στη δεύτερη περίπτωση η μαία και ο μαιευτής, σε συνεργασία με το ζευγάρι, θα σχεδιάσουν από κοινού πρόγραμμα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης το οποίο, πέρα από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, μπορεί να περιλαμβάνει και συναντήσεις με σκοπό την προετοιμασία του ζευγαριού για τη γονεϊκότητα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, η μαία και ο μαιευτής θα δίνουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και επιστημονικές γνώσεις στο ζευγάρι, ώστε η εγκυμοσύνη να αποτελέσει αυτό που πραγματικά είναι: μια μοναδική στιγμή στη ζωή του ζευγαριού.

Οι συναντήσεις αυτές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συμβουλές για τη σωστή διατροφή, τη χαλάρωση, την παρακολούθηση της κυήσεως, τη γυμναστική, την προετοιμασία του δωματίου του μωρού, την περιποίηση και φροντίδα του μετά τη γέννηση και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού η μαία και ο μαιευτής θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στην επίτοκο γυναίκα παρέχοντάς της κάθε δυνατή φροντίδα και ανακούφιση από τις ωδίνες ενώ θα είναι εκείνοι που θα «εκτελέσουν», όπως συχνά λέγεται, το φυσιολογικό τοκετό, βοηθώντας τη γυναίκα να φέρει στο φως το μωρό της, το οποίο οι ίδιοι θα φροντίσουν.

Μετά τον τοκετό θα βοηθήσουν τη μητέρα και τον πατέρα στη φροντίδα του μωρού τους και θα παρέχουν φροντίδα, συμβουλές και ενημέρωση για την εγκατάσταση του Μητρικού Θηλασμού.Το έργο όμως των μαιών και μαιευτών δεν περιορίζεται μόνο στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία. Στην πραγματικότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της υγείας της γυναίκας και του παιδιού, καθώς είναι εκείνοι οι επιστήμονες που προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου, στην καταπολέμηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, στην αντισύλληψη και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Η σχέση, λοιπόν, της γυναίκας και του συντρόφου της με τη μαία και το μαιευτή, ξεκινά από πριν τη σύλληψη, επεκτείνεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας και φτάνει μέχρι και μετά το τέλος της αναπαραγωγικής λειτουργίας της γυναίκας.

Για το λόγο αυτό πάντοτε, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές, η σχέση της γυναίκας και του ζευγαριού με τη μαία και το μαιευτή ήταν και είναι μια ουσιαστική σχέση σεβασμού κι εκτίμησης.

Διαβάστε επίσης

Mία μαία μιλάει για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα
Μαία μας δείχνει πώς να ξεγεννήσουμε μωρό σε ταξί! (βίντεο)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved