29η εβδομάδα: Αν γεννηθεί το μωρό τώρα, μπορεί να αναπνεύσει κανονικά;

Κατά την 29η εβδομάδα, οι μύες και οι πνεύμονες του μωρού συνεχίζουν να αναπτύσσονται και το κεφάλι του μεγαλώνει για να χωρέσει τον εγκέφαλο που αναπτύσσεται.

29η εβδομάδα: Αν γεννηθεί το μωρό τώρα, μπορεί να αναπνεύσει κανονικά;

Αν και το μωρό σας δεν πρόκειται να πάρει ουσιαστικά τις πρώτες του ανάσες, μέχρι να γεννηθεί και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, οι πνεύμονές του, έστω και κάπως ανώριμοι, μπορούν τώρα να αναπνεύσουν. Θα τους χρησιμοποιεί για να εξασκείται «αναπνέοντας» αμνιακό υγρό ( μπορεί να παρατηρήσετε τακτικό λόξιγκα με αυτό) και θα αρχίσει να παράγει επιφανειακοδραστικό παράγοντα, μια ουσία που εκκρίνεται από ορισμένα κύτταρα των πνευμόνων και δρα ως λιπαντικό για τα μικρότερα τμήματα των αεροφόρων οδών, τις κυψελίδες.

Μοιάζει με την ουσία που διατηρεί τις φουσκάλες στο σαπούνι. Όταν εκπνέουμε, τα τοιχώματα των κυψελίδων ενώνονται και ξανανοίγουν με την εισπνοή. Ο επιφανειοδραστικός παράγοντας επιτρέπει στις κυψελίδες να ανοίγουν εύκολα.

Διαφορετικά θα υφίσταντο μεγάλη τριβή σε κάθε ανάσα.

Αν γεννιόταν τώρα, το μωρό σας θα είχε πολλές πιθανότητες να αναπνεύσει μόνο του έξω από τη μήτρα. Για κάθε ενδεχόμενο, οι γυναίκες που κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό κάνουν μια ένεση στεροειδών. Τα στεροειδή βοηθούν τους πνεύμονες να ωριμάσουν και διευκολύνουν την αναπνοή του μωρού.

Από το βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 29η εβδομάδα της κύησης!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved