Τα σημάδια που σας «ειδοποιούν» ότι έρχεται η ώρα του τοκετού

Η μεγάλη ώρα για να φέρετε στον κόσμο το παιδάκι σας πλησιάζει και το άγχος όλο και μεγαλώνει

Τα σημάδια που σας «ειδοποιούν» ότι έρχεται η ώρα του τοκετού

Και αυτές τις στιγμές, η μέλλουσα μανούλα, κυρίως εκείνη που θα γεννήσει για πρώτη φορά, αγχώνεται περισσότερο για τον τοκετό. Αν, δηλαδή, θα καταλάβει τα σημάδια, αν θα προλάβει να φτάσει στο μαιευτήριο και άλλες παρόμοιες ανησυχίες. Μάλιστα, μέχρι και σχετικά όνειρα βλέπει για τη μέρα του τοκετού.

Βέβαια, το άγχος της νέας μαμάς είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά όπως σίγουρα θα έχει τονίσει και ο γυναικολόγος, το σώμα φροντίζει και στέλνει «μηνύματα», ότι πλησιάζει η μεγάλη αυτή ώρα! Να τονίσουμε, ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα νιώσετε όλα τα παρακάτω «σημάδια».

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:

Ρυθμικές συσπάσεις: Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, νιώθουμε κάποιους πόνους, και πολλές γυναίκες – όταν δεν έχουν ξαναζήσει την εμπειρία – θεωρούν ότι αυτοί είναι σημάδι των ωδίνων. Θα πρέπει, λοιπόν, αν νιώθετε αυτούς τους πόνους, που δεν είναι έντονοι, ούτε τακτικοί, να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. Εξάλλου, οι πόνοι που προμηνύουν ότι πλησιάζει ο τοκετός, αυξάνονται προοδευτικά σε δύναμη και σε διάρκεια. Νιώθετε την κοιλιά σας να πετρώνει, καθώς η μήτρα ξεκινάει να συστέλλεται. Συνήθως, οι συσπάσεις ξεκινούν από το πάνω μέρος της κοιλιάς και κατεβαίνουν δεξιά-αριστερά προς τα κάτω, με αντανάκλαση του πόνου στη μέση. Όσο περνά η ώρα, γίνονται όλο και πιο έντονες, συχνές και επώδυνες. Ξεκινάτε, λοιπόν, να χρονομετρείτε τις συσπάσεις. Όταν, λοιπόν, δείτε ότι εμφανίζονται κάθε 5 με 10 λεπτά, και είναι όλο και πιο έντονες, θα πρέπει σιγά σιγά, χωρίς πανικό (αναπνέετε ρυθμικά, αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε) να ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο. Και μην αγχώνεστε, έχετε χρόνο μπροστά σας.

Ρήξη αμνιακού υγρού (Σπάσιμο νερών): Το, γνωστό σε όλες, σπάσιμο των νερών είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι πλησιάζει ο τοκετός. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι σε κάθε περίπτωση, διαφέρει το πώς θα γίνει η ρήξη του σάκου. Μπορεί, δηλαδή, να σπάσει αυτόματα, δεν θα νιώσετε πόνους, αλλά θα αντιληφθείτε τη ροή σημαντικής ποσότητας υγρού. Σε άλλες περιπτώσεις, η ροή είναι σταδιακή και μπορεί η μέλλουσα μανούλα να μην είναι σίγουρη αν πρόκειται για σπάσιμο των νερών ή ούρα. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε ένα τεστ, που θα σας το βεβαιώσει: φοράτε μια σερβιέτα. Αν το υγρό είναι άοσμο ή διάφανο, τότε έχει γίνει ρήξη του αμνιακού σάκου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας. Επίσης, αν τα νερά σπάσουν εκτός σπιτιού, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, έχετε χρόνο μπροστά σας.

Πόνοι στη μέση: Οι έντονοι πόνοι στη μέση, επίσης, αποτελούν σημάδι τοκετού. Αν τις τελευταίες μέρες της κύησης, ο πόνος στη μέση είναι έντονος και αφόρητος, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε τις «ραχιαίες ωδίνες». Αυτό συμβαίνει, όταν το έμβρυο κατεβαίνει με το κρανίο να πιέζει τη σπονδυλική στήλη της, οπότε προκαλούνται οι ραχιαίες ωδίνες με έντονους πόνους στη μέση. Και σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας.

Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις: Καθώς ο τράχηλος ωριμάζει, μαλακώνει και διαστέλλεται, αποβάλλεται μια πηκτή, βλεννώδης ουσία, που σφράγιζε τον τράχηλο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Συχνά η έκκριση αυτή συνοδεύεται από μια μικρή ποσότητα αίματος. Κι εννοείται, ότι επικοινωνείτε άμεσα με το γυναικολόγο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved