Εγκυμοσύνη και παυσίπονα: Μπορώ να τα καταναλώσω;

Μπορεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της να καταναλώσει παυσίπονα; Τι λένε οι ειδικοί;

Εγκυμοσύνη και παυσίπονα: Μπορώ να τα καταναλώσω;

Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα παυσίπονα;

Σχηματικά διακρίνουμε δύο μεγάλες κατηγορίες αναλγητικών:

  • Οπιοειδή
  • Μη οπιοειδή

Η βασική διαφορά τους έγκειται στη περιεκτικότητα προϊόντων προερχόμενων από το όπιο. Συγκεκριμένα τα οπιοειδή περιέχουν υποπροϊόντα του οπίου, ενώ τα μη οπιοειδή όχι.

Ποια είναι τα βασικά μη οπιοειδή παυσίπονα;

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:

  • Η παρακεταμόλη
  • Η ασπιρίνη
  • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
pausipono egkimosini

Μπορώ να πάρω παρακεταμόλη;

Η παρακεταμόλη είναι ένα από τα συνηθέστερα παυσίπονα. Παράλληλα με την αναλγητική της δράση έχει και αντιπυρετική, αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση.
Η παρακεταμόλη χορηγείται τόσο με τη μορφή δισκίου, όσο και σε ενέσιμη μορφή. Η παρακεταμόλη θεωρείται ίσως το ασφαλέστερο αναλγητικό για την έγκυο και το έμβρυο. Από μελέτες σε ζώα, αλλά και από μελέτες, που έλαβαν υπόψη τους επιδημιολογικά στοιχεία, δεν προέκυψε σύνδεση της λήψης παρακεταμόλης κατά την κύηση με ενδεχόμενο κίνδυνο για το μωρό. Ένα τυπικό δισκίο παρακεταμόλης περιέχει περίπου 500 χιλιοστόγραμμα της ουσίας.

Γενικά συνιστάται κατά τη διάρκεια της κύησης να λαμβάνεται η χαμηλότερη δυνατή δόση τόσο από την παρακεταμόλη, όσο και από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Φαίνεται, πως ένα δισκίο παρακεταμόλης μέχρι και 4 φορές την ημέρα, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Στην αγορά κυκλοφορούν και δισκία, τα οποία συνδυάζουν την παρακεταμόλη με καφεΐνη. Τα δισκία αυτά είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας. Εντούτοις, η ημερήσια συνιστώμενη δόση καφεΐνης κατά την κύηση συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 200 χιλιοστόγραμμα. Για το λόγο αυτό η χορήγηση δισκίων, που συνδυάζουν καφεΐνη με παρακεταμόλη καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Παρακεταμόλη περιέχεται και σε δισκία ειδικά για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα δισκία αυτά περιέχουν και άλλες φαρμακευτικές ουσίες, όπως αποσυμφορητικά και η χρήση τους κατά την κύηση δεν συνιστάται.

depon stin egkimosini

Μπορώ να πάρω ασπιρίνη;

Η ασπιρίνη χορηγείται τόσο σαν αναλγητικό, όσο και σαν αντιπυρετικό και σαν αντιφλεγμονώδες, ενώ επηρεάζει και την πηκτικότητα του αίματος. Συγκεκριμένα, η χορήγηση ασπιρίνης μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, δηλαδή το «εμποδίζει» έως ένα βαθμό να πήξει και κατά τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται η δημιουργία θρόμβων.

Προκειμένου να επιτευχθεί η αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδης δράση της, η χορηγούμενη δόση είναι αυξημένη. Αντίθετα, η επιρροή της ασπιρίνης στην πηκτικότητα του αίματος επιτυγχάνεται και σε μικρότερες δόσεις. Όμως σε μεγαλύτερες δόσεις, δηλαδή σε αυτές, που απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περιορισμός του όποιου πόνου, η αντιπηκτική της δράση εντείνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για αιμορραγία.

Σε ό,τι αφορά την κύηση, αν η ασπιρίνη χορηγηθεί σε δόσεις αρκετά υψηλές, ώστε να επιτευχθεί αναλγησία, τότε είναι πιθανό να προκληθεί αιμορραγία. Για το λόγο αυτό η χορήγησή της δεν συνιστάται κατά την κύηση, αν ο στόχος είναι η αναλγητική της δράση. Εντούτοις, σε μικρές δόσεις η χορήγηση ασπιρίνης, μπορεί να μην «ασκεί» την αναλγητική της δράση, αλλά φαίνεται, πως – χάρη στη ρύθμιση της πηκτικότητας του αίματος – ενδέχεται να ωφελήσει την εξέλιξη της κύησης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

pausipono stin egkimosini

Τι είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη; Μπορώ να τα πάρω στην εγκυμοσύνη;

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι μια κατηγορία αναλγητικών, που «μοιράζονται» ένα κοινό μηχανισμό δράσης. Γενικά, είναι αυτά που κατά το κοινώς λεγόμενον θεωρούνται πιο «δυνατά» ή πιο «βαριά» αναλγητικά. Η χορήγηση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της κύησης, εκτός αν το όφελος για τη μητέρα υπερέχει των ενδεχόμενων κινδύνων για το έμβρυο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο δεν έχει αποδειχθεί πέραν αμφιβολίας η σύνδεση της χορήγησης των φαρμάκων αυτών με κινδύνους για το έμβρυο. Επομένως, αν λάβατε κάποιο τέτοιο φάρμακο εν αγνοία σας, πως είστε έγκυος, δεν είναι πιθανό αυτό να βλάψει το μωράκι σας. Όμως η χορήγησή τους μετά από τη συμπλήρωση 30 εβδομάδων, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, έχει συνδεθεί με εμφάνιση ανωμαλιών στην καρδιά του εμβρύου και μείωση της ποσότητας αμνιακού υγρού.

Μπορώ να πάρω οπιοειδή κατά την κύηση;

Τα οπιοειδή αναλγητικά είναι δημοφιλή εξαιτίας της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους. Από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνδέουν την χορήγηση των σκευασμάτων αυτών κατά την κύηση με την ενδεχόμενη εμφάνιση ανωμαλιών στο μωρό. Όμως αυτό δεν σημαίνει, πως τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή για το έμβρυο. Φαίνεται, πως η λήψη τέτοιων σκευασμάτων από τη μητέρα συνδέεται με την εμφάνιση συνδρόμου στέρησης στο μωρό μετά τη γέννησή του.

Το στερητικό σύνδρομο στο νεογνό εκδηλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ της μίας και των τριών ημερών μετά από τον τοκετό και κατά περίπτωση χαρακτηρίζεται από:

  • Δυνατό και υψίσυχνο («τσιριχτό») κλάμα
  • Έντονη εφίδρωση
  • Διαταραχές στη λειτουργία του πεπτικού (έμετος, διάρροια)
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Δυσκολίες στη διατροφή
  • Μειωμένη πρόσληψη βάρους
  • Σπασμούς
  • Τρόμο («τρέμουλο»)
  • Πυρετική κίνηση
  • Η αντιμετώπιση των νεογνών με στερητικό σύνδρομο λαμβάνει χώρα στη μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved