Τι αισθάνεται η έγκυος όταν το έμβρυο αρχίζει να κινείται στη μήτρα;

Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές της εγκυμοσύνης είναι η πρώτη φορά που νιώθετε το μωρό σας να κινείται. Αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, δεν θα αισθανθείτε κινήσεις μέχρι την 20η εβδομάδα ή ίσως και την 24η.

Τι αισθάνεται η έγκυος όταν το έμβρυο αρχίζει να κινείται στη μήτρα;

Αυτές οι πρώιμες κινήσεις θα μοιάζουν με φτερουγίσματα στο στομάχι. Θα αναρωτιέστε αν πρόκειται για αέρια. Αν, όμως είχατε και προηγούμενη εγκυμοσύνη θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις κινήσεις αυτές λίγο νωρίτερα.

Πολλά από αυτά που αισθάνεστε εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα μεγαλώνει το μωρό, και για να σας καταστήσει ενήμερη για την παρουσία του θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να σας πιέσει ελαφρώς με τις γροθιές, τους αγκώνες ή τα γόνατά του. Όταν αισθανθείτε κίνηση, δεν θα τη νιώσετε στο βλεννογόνο της μήτρας, επειδή η μήτρα δεν έχει τους κατάλληλους αισθητικούς υποδοχείς. Όταν όμως το έμβρυο κλοτσά, η μήτρα σας πιέζεται πάνω σε μυς και όργανα, όπως το κοιλιακό τοίχωμα ή η ουροδόχος κύστη, και αυτό προκαλεί της αίσθηση της κίνησης. Η θέση του πλακούντα μπορεί να επηρεάσει αυτή την αίσθηση. Αν ο πλακούντας σας είναι στο πρόσθιο μέρος της μήτρας και όχι στο οπίσθιο, τότε μάλλον δεν θα αισθανθείτε και πολύ τις κινήσεις του εμβρύου.

Όψιμες κινήσεις
Όσο το έμβρυο θα μεγαλώνει, δεν θα κινείται τόσο συχνά, αλλά θα αισθάνεστε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις κινήσεις του. Σε προχωρημένες φάσεις της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθανθείτε ισχυρές κλοτσιές στα πλευρά και την ουροδόχο κύστη σας, καθώς το έμβρυο θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Παρότι η μείωση της δραστηριότητας έγκειται εν μέρει στην αύξηση του μεγέθους του εμβρύου, οφείλεται επίσης και στο ότι απαιτούνται πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις για να ενδυναμωθούν και να αναπτυχθούν οι συνάψεις των νεύρων του νευρικού του συστήματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved