Οι πιο συνηθισμένοι προβληματισμοί της εγκύου για τη διατροφή της- Όσα πρέπει να γνωρίζει

Εκτός από τις τροφές που αποτελούν πιθανές πηγές λοίμωξης και που όλοι οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή τους, υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφών που αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού.

Οι πιο συνηθισμένοι προβληματισμοί της εγκύου για τη διατροφή της- Όσα πρέπει να γνωρίζει

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε. Για το λόγο αυτό ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα αυτού του τύπου:

1.Μπορώ να πιω αλκοόλ;

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική. Πολλά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η καθημερινή κατανάλωση, ή η κατά επεισόδια βαρεία κατανάλωση – σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, επιπλοκών στον τοκετό και με γέννηση λιποβαρών νεογνών.

Παρότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ θα βλάψει το μωρό σας, μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πώς το ασφαλέστερο απ΄όλα είναι η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.

‘Αλλοι γιατροί συμφωνούν ότι το καλύτερο είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τότε δηλαδή που δημιουργούνται τα κυριότερα όργανα του παιδιού.Κανένας δεν μπορεί να σας πει τι είναι καλύτερο να πιείτε: ένα μπουκάλι μπίρα, ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο άλλο ποτό. Όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

2.Πειράζει να πιω καφεΐνη;

Η κατανάλωση καφεϊνης σε μεγάλες ποσότητες - πλέον των 300 mg την ημέρα- μειώνει την απορρόφηση κάποιων βασικών θρεπτικών στοιχείων και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και και γέννησης λιποβαρών νεογνών.
Ένα συνηθισμένο ποτήρι καφέ περιέχει 75-150 mg καφεΐνης. Γι΄αυτό να πίνετε το πολύ ένα φλιτζάνι και όχι κούπα καφέ την ημέρα. Λάβετε υπόψιν σας ότι η καφεΐνη βρίσκεται επίσης στο τσάι, στα ποτά τύπου κόλα, στα energy drinks, στο κακάο και στη σοκολάτα.

3.Χρειάζεται να περιορίσω το αλάτι;

Πολλές έγκυοι περιορίζουν το αλάτι για να εμποδίσουν το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Αυτό όμως, δεν είναι μία δόκιμη ιατρική σύσταση. Το οίδημα είναι αποτέλεσμα κατακράτησης υγρών και προκαλείται από ορμονική δραστηριότητα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν επίσης την ποσότητα του νατρίου που χάνετε κατά τη διούρηση. Γι’ αυτό μην το παρακάνετε με το αλάτι αλλά ούτε και να το περιορίσετε.

4.Οι ξηροί καρποί προκαλούν αλλεργία στο μωρό;

Τα τελευταία χρόνια συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν τα φιστίκια και τα παράγωγά τους κατά την κύηση, γιατί μπορεί το μωρό να εκδηλώσει κάποια αλλεργία. Οι γυναίκες που είναι αλλεργικές σε κάποιες τροφές ή έχουν οικογενειακό ιστορικό τέτοιων αλλεργιών καλό είναι να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Πληροφορίες από το βιβλίο «Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved