10η εβδομάδα της κύησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια εγκυμονούσα

Η 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι το τελικό στάδιο της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Ο σχηματισμός των σημαντικότερων ανθρώπινων οργάνων ολοκληρώνεται και το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί. Είναι επίσης περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου.

10η εβδομάδα της κύησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια εγκυμονούσα

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο δικό σας σώμα

Η κοιλίτσα

koilia

Παρόλο που έχουν περάσει μόνο 2,5 μήνες μετά τη γονιμοποίηση, η κοιλιά σας δεν είναι ακόμα εμφανής από τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί να γίνει μεγαλύτερη λόγω της ζύμωσης αερίων που προκαλούν φούσκωμα. Ορισμένες μητέρες μπορεί να δουν στην κοιλιά τους μια γραμμή πιο σκουρόχρωμη ή αλλιώς τη ζώνη χρωστικών ουσιών, η οποία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης σύνθεσης μελανίνης στο σώμα μιας εγκύου. Την 10η εβδομάδα το βάρος σας θα αυξηθεί έως και 2-3 κιλά λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος, της προετοιμασίας για θηλασμό και της ανάπτυξης της μήτρας.

Συναισθήματα

synaisuhmata egkyoy

Ενώ έχετε ταλαιπωρηθεί από τη ναυτία και την αδιαθεσία και ενώ νιώθετε ότι κουραζέστε πιο εύκολα, οι άνθρωποι γύρω σας αρχίζουν να παρατηρούν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή σας. Για παράδειγμα, μπορεί να περπατήσετε και να απολαύσετε έναν ωραίο καιρό έξω, αλλά μπορεί ξαφνικά να εκνευριστείτε και φωνάξετε το επόμενο λεπτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η μήτρα

10h ebdomada egkymosynhs 2

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μήτρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και αρχίζει να παίρνει μια κλίση προς τα πάνω. Η μήτρα μιας μελλοντικής μαμάς έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ ή ενός μεγάλου μήλου.

Συμπτώματα:

  • Σωματικό βάρος
  • Αυξημένη κολπική έκκριση
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ορατές φλέβες
  • Ναυτία και εμετός
  • Κούραση
  • Καούρα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αέρια και φούσκωμα
  • Όρεξη για φαγητό και αποστροφή από αυτό

Τι συμβαίνει στο μωρό:

10h ebdomada egkymosynhs 1

Το ύψος του εμβρύου είναι 3 έως 4 εκατοστά και το βάρος του είναι περίπου 5 γραμμάρια. Η καρδιά του χτυπάει ήδη και ο καρδιακός παλμός φτάνει τους 150 χτύπους το λεπτό. Το έμβρυό σας είναι ακόμα διαφανές αλλά τα μαλλιά έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται. Τα οστά, οι αγκώνες και οι αρθρώσεις του γόνατος, τα δάχτυλα, τα αυτιά και το στόμα έχουν ήδη σχηματιστεί. Το έμβρυο μπορεί να αγγίξει το πρόσωπό του, να ανοίξει το στόμα του και ακόμα να πιπιλίσει το δάχτυλό του. Ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται ενεργά δημιουργώντας περίπου 250.000 νευρώνες. Το νευρικό σύστημα είναι ήδη χωρισμένο σε κεντρικό και περιφερειακό. Τα δόντια του αρχίζουν να σχηματίζονται. Οι χοληφόροι πόροι, το έντερο και το ήπαρ έχουν ήδη σχηματιστεί. Το ανοσοποιητικό και το λεμφικό σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Είναι ακόμα δύσκολο να μάθετε το φύλο του παιδιού διότι δεν είναι ευδιάκριτα τα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, τα αγόρια μπορούν ήδη να παράγουν τεστοστερόνη στους όρχεις τους.

Είστε σχεδόν στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, Αυτή είναι μια περίοδος ανακούφισης για πολλές γυναίκες καθώς μπορεί να σταματήσουν οι αδιαθεσίες και οι ναυτίες. Σε αυτό το σημείο της εγκυμοσύνης σας, οι αλλαγές είναι γρήγορες και για εσάς και για το μωρό σας. Δείξτε υπομονή γιατί μόλις άρχισε να μεγαλώνει το θαύμα μέσα σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved