Πόσο βάρος μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν η λέξη «βάρος» ήταν ξένη κάποτε για εσάς και δεν σας απασχολούσε, πλέον θα πρέπει να αρχίσει να σας απασχολεί γιατί είστε έγκυος και αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε βάρος. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα κιλά και πότε πρέπει να πάρετε!

Πόσο βάρος μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας διότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία τη δική σας και του εμβρύου σας.

Ενώ όλο αυτό με το βάρος και τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να σας αγχώνει, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο (φυσικά, ο γιατρός σας θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσει). Ακολουθούν μερικές σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να έχετε κατά νου για να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείκτης Μάζας Σώματος ή Δ.Μ.Σ.:

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν είναι φυσιολογικό να παίρνουν όλες τα ίδια κιλά. Οπότε μην ακούτε από φίλες ότι πρέπει να πάρετε «τόσα» κιλά. Ο πιο σωστός τρόπος για να ξέρετε πόσα κιλά πρέπει να κερδίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, είναι να υπολογίσετε το Δ.Μ.Σ.

Πόσο βάρος να κερδίσω και πότε;

egymosynh kai baros

Ο ρυθμός αύξησης του βάρους σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μεταβολισμό σας, το επίπεδο δραστηριότητας και το DNA σας. Υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την αύξηση βάρους που ποικίλλουν ανά τρίμηνο:

• Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το μωρό σας είναι ακόμα μικροσκοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κερδίζετε περισσότερα από τρία έως τέσσερα κιλά. Ωστόσο, αν έχετε πρωινή αδιαθεσία, μπορεί να χάσετε και λίγο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αρκεί η όρεξή σας να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

• Στο δεύτερο τρίμηνο, το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει. Το κέρδος βάρους σας θα πρέπει να αυξάνεται έτσι ώστε να έχετε κερδίσει συνολικά περίπου 14 κιλά.

• Στο τρίτο τρίμηνο, θα αρχίσει να κερδίζει βάρος το μωρό σας, αλλά το δικό σας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται μέχρι και 4 κιλά. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι το βάρος τους παραμένει σταθερό ή ακόμη και πέφτει ένα ή δύο κιλά κατά τη διάρκεια του ένατου μήνα.

Πού πηγαίνει το βάρος της εγκυμοσύνης;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατανέμεται το βάρος εγκυμοσύνης στο σώμα σας; Μπορεί να νιώθετε σαν να είναι όλο στην κοιλιά σας, αλλά στην πραγματικότητα κατανέμεται ως εξής:

Μωρό: 3,5 κιλά

Πλακούντας: 680 γραμμάρια

Αμνιακό υγρό: 1 κιλό

Διεύρυνση της μήτρας: 1 κιλό

Μητρικός ιστός μαστού: 1 κιλό

Όγκος μητρικού αίματος: 1,814 κιλά

Υγρά σε μητρικό ιστό: 1,814 κιλά

Μητρικά αποθέματα λίπους: 3,175 κιλά

Χρειάζεστε το βάρος αυτό σε όλες αυτές τις περιοχές για να έχετε ένα υγιές μωρό και να είναι το σώμα σας έτοιμο για μητρότητα.

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω;

Το κλειδί για την υγιή αύξηση βάρους σας είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Κατά το πρώτο τρίμηνο δεν θα χρειαστείτε περισσότερες θερμίδες. Στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να προσθέσετε περίπου 300 θερμίδες ημερησίως, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστείτε περίπου 500 θερμίδες περισσότερο ανά ημέρα. Κατά κανόνα, αντί να τρώτε περισσότερο, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, που θα σας δώσουν ενέργεια.

Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά αν θέλετε να χάσετε χωρίς κόπο τα κιλά της εγκυμοσύνης θα πρέπει να προσέξετε από τώρα. Με σωστή διατροφή, προσοχή και την παρακολούθηση του γιατρού σας θα πάρετε το ανάλογο βάρος που πρέπει σύμφωνα με τις ανάγκες που έχετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved