Εξετάσεις πριν από την εγκυμοσύνη: Ποιες πρέπει να κάνετε και γιατί

Πριν αρχίσετε τις προσπάθειες για να συλλάβετε, καλό θα ήταν να κάνετε κάποιες εξετάσεις, ακόμα και αν είστε υγιής, για να ελέγξετε την ανοσία σας σε ασθένειες που ενδέχεται να βλάψουν το μωρό.

Εξετάσεις πριν από την εγκυμοσύνη: Ποιες πρέπει να κάνετε και γιατί

Παράλληλα, θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του μωρού σας από τυχόν δικές σας μολύνσεις ή για γενετικές ανωμαλίες που θα το επηρεάσουν.

Ερυθρά

Πριν από την πρώτη σας εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγξετε ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά. Ο ιός της ερυθράς προκαλεί ήπια νόσο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε σοβαρή βλάβη του αγέννητου μωρού, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ανοσία στην ερυθρά γιατί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Όμως, το εμβόλιο στην παιδική ηλικία δεν είναι πάντα αποτελεσματικό. Μια εξέταση αίματος μπορεί αν δείξει αν έχετε ανοσία, και, αν δεν έχετε, θα εμβολιαστείτε.
Δεν πρέπει να συλλάβετε επί τρεις μήνες μετά το εμβόλιο και ιδανικά μέχρι να επιβεβαιωθεί η ανοσία σας με μια άλλη εξέταση αίματος.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη μητέρα και το μωρό. Αν την έχετε περάσει ( οι περισσότεροι την περνούν στην παιδική ηλικία), έχετε ανοσία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Όμως , αν είστε βέβαιη ότι την έχετε περάσει, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να βεβαιωθείτε. Αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι δεν έχετε ανοσία, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Θα πρέπει να περιμένετε τρεις μήνες μετά το εμβόλιο για να δοκιμάσετε να συλλάβετε.

Ηπατίτιδα Β

Μια μητέρα με τον ιό της ηπατίτιδας Β, που προκαλεί ηπατική νόσο, μπορεί εύκολα να τον μεταδώσει στο νεογέννητο και γι΄αυτό τα μωρά υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται. Αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο προσβολής από ηπατίτιδα Β, θα πρέπει να εμβολιαστείτε πριν συλλάβετε. Αυτό ισχύει αν:
-Η δουλειά σας, σας εκθέτει σε άτομα με ηπατίτιδα Β, δηλαδή αν εργάζεστε στην περίθαλψη ή σε παιδικό σταθμό ή σε κάποιο ίδρυμα.
-Κάνετε ενέσεις ουσιών
-Αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο τακτικά.
-Έχετε στενή επαφή με φορέα ηπατίτιδας Β.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου», εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved