Χαμηλος αιματοκρίτης στην εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίστε τον

Αιματοκρίτης (hct) ονομάζεται το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Εκφράζεται σε μονάδες όγκου, δηλαδή πόσα ml ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχουν σε 100 ml αίματος.

Χαμηλος αιματοκρίτης στην εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίστε τον

Μαζί με την τιμή της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αναιμία, η οποία εκδηλώνεται στα άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη εκδηλώνουν αναιμία.

Οι τιμές του αιματοκρίτη συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40-52% για τους άνδρες και 36-48% για τις γυναίκες (όταν δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη). Στις εγκυμονούσες οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από ότι συνήθως (π.χ. 34% σε μονή κύηση και 30% σε πολύδυμο κύηση).

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως τους τέσσερις τελευταίους μήνες όταν ειναι αυξημένη και η ανάγκη του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολλικό οξύ.

Γυναίκες με έντονες ναυτίες και εμετούς κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης, ή που εγκυμονούν περισσότερο από ένα μωρό, ή όσες έχουν ανεπαρκή διατροφή χωρίς να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου, ή οι γυναίκες που γέννησαν πριν από μικρό χρονικό διάστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αναιμία κύησης.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία για το 95% των περιπτώσεων αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη (σιδηροπενική αναιμία). Η έλλειψη σιδήρου οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη η απορρόφηση από την διατροφή, (κακή διατροφή, άθληση κ.λ.π.) ή σε προηγούμενες εγκυμοσύνες όταν δεν έχει προλάβει να αποκατασταθεί ο σίδηρος στο σώμα.

Οι έγκυες, αν βρεθεί μετά την αιματολογική εξέταση ότι έχουν αναιμία κύησης, θα πρέπει να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά και τα φρούτα και τα λαχανικά. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αποφευχθεί, αν η έγκυος καταναλώνει καθημερινά περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Πριν από την εγκυμοσύνη χρειάζεται μία ημερήσια ποσότητα πρόσληψης σιδήρου περίπου 15-18 mg αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται μία ημερήσια πρόσληψη σιδήρου 30-60 mg. Επειδή οι αποθήκες σιδήρου πολλών γυναικών δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται η λήψη σιδήρου σε συμπλήρωμα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Εάν δεν ανταποκριθεί η αναιμία με τη χορήγηση σιδήρου τότε η αιτία της αναιμίας ενδέχεται να είναι η έλλειψη σε φολλικό οξύ. Σε όλες τις εγκύους πρέπει να δίδεται καθημερινά συμπλήρωμα 0,8 mg φυλλικό οξύ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved