Θηλασμός ή μπιμπερό;

Και τα δύο!

Θηλασμός ή μπιμπερό;

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει κάθε νέα μανούλα. Φυσικά, όλες μας θέλουμε το καλύτερο για τα μωράκια μας, οπότε το δίλημμα αυτό είναι λογικό να μας απασχολεί μέχρι τη στιγμή που θα φέρουμε το αγγελούδι μας στον κόσμο.

Όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρεις, αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου είναι ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Κάποια προτιμούν το γάλα απευθείας από το στήθος ενώ άλλα δυσκολεύονται και βρίσκουν το τάισμα με το μπιμπερό ευκολότερο. Παρόλα αυτά, έχεις πάντα τη δυνατότητα να επιλέξεις και τους δύο τρόπους ταΐσματος.

Το μητρικό γάλα, είναι ιδανική τροφή για το παιδάκι σου, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και είναι πολύ εύπεπτο. Και στις δύο περιπτώσεις θα το δυναμώσει και θα το θρέψει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του...

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το μητρικό γάλα είναι το δώρο σου στο μωράκι σου, για αυτό και αρκετές από εμάς απολαμβάνουμε τη διαδικασία του θηλασμού και τη συνεχίζουμε μέχρι το μικρό μας να μεταβεί στις στερεές τροφές. Τι γίνεται όμως για εκείνες που αποφασίζουν να συνδυάσουν το θηλασμό με το τάισμα με μπιμπερό;

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο μπιμπερό

ESOTERIKI 1

Η επιλογή του κατάλληλου μπιμπερό πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό συμβαίνει διότι το μωρό έχει ήδη συνηθίσει στο θηλασμό και η μετάβαση στο μπιμπερό πρέπει να γίνει ομαλά. Η επιλογή ενός μπιμπερό με φαρδιά θηλή, σε σχήμα που μοιάζει στο γυναικείο στήθος, θα κάνει τη διαδικασία του ταΐσματος πιο εύκολη, καθώς το μωρό θα χρησιμοποιεί την ίδια κίνηση θηλασμού, με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένο.

Η επιλογή της σωστής θηλής είναι επίσης σημαντική. Γι’ αυτό το λόγο, θα ήταν ίσως καλό να ξεκινήσεις με μία θηλή αργής ροής, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το νεογέννητο δεν θα καταναλώνει περισσότερο γάλα από όσο χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα θα συνηθίζει στο μπιμπερό. Επιπλέον, η χρήση μίας θηλής με σύστημα κατά των κολικών θα εξασφαλίζει ότι το μικρό σου δεν καταπίνει αέρα. Τα Natural μπιμπερό της Philips Avent για παράδειγμα, είναι ιδανικά καθώς είναι σχεδιασμένα με μοναδικά ανατομικά πέταλα που ελαχιστοποιούν το δίπλωμα της θηλής και με προηγμένο σύστημα κατά των κολικών που βοηθούν το μωρό να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνεται.

Ποια τεχνική πρέπει να ακολουθήσω όταν ταΐζω το μωρό μου με μπιμπερό;

Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι, καθώς η τεχνική είναι παρόμοια με του θηλασμού, όποτε είναι κάτι που ήδη γνωρίζεις. Η βασική διαφορά που πρέπει να λάβεις υπόψη, είναι ότι πρέπει να κρατάς το μωρό σου σε ημιόρθια στάση, αντί να το έχεις ξαπλωμένο. Το παραπάνω θα διευκολύνει τη ροή του γάλακτος, ενώ εσύ θα μπορείς να το παρατηρείς και να ελέγχεις ότι καταναλώνει την τροφή του.

Πέρα από την αλλαγή της στάσης, τα υπόλοιπα είναι σχεδόν ίδια: Άλλαξε στάσεις κρατήματος από τη μία πλευρά στην άλλη στα μισά του ταΐσματος, προκειμένου να αναπτυχθεί ο λαιμός του μωρού με αρμονικό τρόπο. Ταυτόχρονα, τρίψε του μαλακά την πλάτη για να ρευτεί και κράτησέ το κοντά σου σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς ότι αυτός ο τρόπος δεν θα σου προσφέρει το αίσθημα οικειότητας που δίνει ο θηλασμός. Δοκίμασε η επιδερμίδα σου να έρχεται σε επαφή με αυτή του μωρού σου, καθώς το ταΐζεις, κάτι που θα ενισχύσει το δεσμό σας. Μίλα του και χαμογέλασέ του! Έτσι, θα συνδέσει τη φωνή σου με το συναίσθημα της ευχαρίστησης που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Μη ξεχνάς, να κοιτάς τα λαμπερά του ματάκια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς είναι ένας από τους πιο εύκολους αλλά και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δυναμώσετε ακόμη περισσότερο τη σχέση σας!

Η εναλλαγή μεταξύ θηλασμού και μπιμπερό δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο μπορεί να φανταζόσουν. Μην φοβάσαι να τη δοκιμάσεις, καθώς μπορεί να αποτελεί ιδανική επιλογή για σένα. Φρόντισε το μωράκι σου με πολλή αγάπη και άκου το ένστικτό σου. Με την κατάλληλη προετοιμασία, την κατάλληλη τεχνική και το κατάλληλο μπιμπερό θα κάνεις ένα σπουδαίο ξεκίνημα με το αγγελούδι σου. Ξέχνα τα άγχη, μίλα του, χαμογέλασέ του και πρόσφερέ του την ηρεμία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σε ένα όμορφο περιβάλλον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved