Τι «σκαρώνει» το μωρό μου μέσα στη μήτρα;

Όλες οι μέλλουσες μαμάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάποια στιγμή θα σκεφτούν χαϊδεύοντας την φουσκωμένη τους κοιλίτσα, «Μα τι να κάνει τώρα το μωρό μου εκεί μέσα;».

Τι «σκαρώνει» το μωρό μου μέσα στη μήτρα;

Η αίσθηση του αγγίγματος

Οι αισθήσεις του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται σε μια προβλέψιμη σειρά, λέει ο Heidelise Als, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας στο Harvard Medical School και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης. Η πρώτη αίσθηση που θα ανακαλύψει ένα μωρό σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αίσθηση αφής. Από την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αντιδρά στο άγγιγμα γύρω από τα χείλη και τα μάγουλα του και από την 11η εβδομάδα , έχει ξεκινήσει να διερευνά το ίδιο του το σώμα και τη ζεστή σκούρα φωλιά του με το στόμα, τα χέρια και τα πόδια του. Τα υπερηχογραφήματα δείχνουν τα μωρά να «αγγίζουν τους γλουτούς τους, να κρατούν τον ομφάλιο λώρο, και να κλωτσούν στη μήτρα!», λέει ο καθηγητής Heidelise Als.

Η αίσθηση της γεύσης

Είτε το παιδί σας μεγαλώνοντας λατρεύει τα μπισκότα είτε θέλει να τρώει ο,τιδήποτε έχει κάρυ μέσα, αυτό σίγουρα σχετίζεται με το τι τρώγατε εσείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, το έμβρυό σας έχει την αίσθηση της γεύσης, όπως και ένας ενήλικας και το αμνιακό υγρό που το περιβάλει έχει τη γεύση από αυτό που εσείς τρώτε για παράδειγμα, κάρυ, βανίλια, σκόρδο, ζάχαρη!

moro mesa sti mitra

Η αίσθηση της ακοής

Τα αυτιά του εμβρύου σας αρχίζουν να λειτουργούν, από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα. Η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά την 20η εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με την Barbara Kisilevsky, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας στο Κίνγκστον, του Οντάριο.

Κατά την 26η ή την 27η εβδομάδα, τα έμβρυα ανταποκρίνονται στον ήχο και αρχίζουν να εξοικειώνονται σιγά σιγά με τον ήχο των παλμών της καρδιάς της μητέρας, το γουργουρητό του στομαχιού της και με τον τόνο και τη χροιά της φωνής της.

Μήτρα με θέα;

Απαντώντας στο ερώτημα αρκετών αναγνωστριών μας: Ναι! Είναι αρκετά σκοτεινά εκεί μέσα. Όπως εξηγεί και ο Als, ένα αγέννητο έμβρυο περιβάλλεται από μια ομίχλη αμνιακού υγρού μέσα σε μια σκοτεινή σπηλιά. Αν και το μωρό σας, δεν βλέπει και πολλά μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται κανονικά η όρασή του, «εφοδιάζοντάς» τη με όλα όσα χρειάζεται για να δει όταν βγει στον έξω κόσμο. Κατά την 23η και 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης, οι κόρες των ματιών έχουν αναπτυχθεί και το έμβρυο αρχίσει ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved