Πότε το έμβρυο αρχίζει να συσσωρεύει λίπος;

Παρόλο που έχετε φτάσει σχεδόν στη μέση της εγκυμοσύνης σας, το μωρό δεν είναι παρά ένα κλάσμα του βάρους της γέννησής του και θα φαίνεται πολύ λεπτό στο υπερηχογράφημα.Όλα αυτά θα αλλάξουν! 

Πότε το έμβρυο αρχίζει να συσσωρεύει λίπος;

Από τις 18 εβδομάδες περίπου, το μωρό σας θα αρχίσει να παίρνει 50 με 60 γρ. την εβδομάδα, αφού αποκτά μυς, συνδέσμους και λίπος για να είναι έτοιμο για τον έξω κόσμο. Το λίπος που αρχίζει να καλύπτει το σώμα του αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος του βάρους που θα παίρνει από εδώ και πέρα, ειδικά το τρίτο τρίμηνο.

Το λίπος είναι πολύ σημαντικό για το μωρό, όχι μόνο γιατί το κρατά ζεστό και του παρέχει ένα προστατευτικό κάλυμμα ανάμεσα στους μυς και το δέρμα, αλλά και γιατί θα του προσφέρει την ενέργεια που θα χρειάζεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά τη γέννα. Παρόμοιο σκοπό επιτελεί και το βάρος που παίρνετε εσείς.

Η εναπόθεση λίπους σ’ αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης θα σας δώσει τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας για να προσφέρετε στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται αρχικά στο σβέρκο και στο στέρνο του μωρού και μετά εξαπλώνεται στον κορμό και στα άκρα.

Το λίπος είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη των νεύρων και του εγκεφάλου, αφού όλα τα νεύρα του σώματος καλύπτονται από μία στιβάδα λίπους και πρωτεϊνών ( τη μυελίνη, που είναι κατά 80% περίπου λίπος και 20% πρωτεϊνες), η οποία τα μονώνει από τα κοντινά νεύρα και βελτιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα νευρικά κύτταρα.

Είναι σημαντικό να φροντίσετε να παίρνετε αρκετά υγιεινά λιπαρά με τη διατροφή σας. Λίγο κορεσμένο λίπος δεν πειράζει, αλλά να προτιμάτε πιο υγιεινές επιλογές όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελιές, καλής ποιότητας γαλακτοκομικά και άπαχα κρέατα και πουλερικά.

Αυξήστε την πρόσληψη βασικών λιπαρών οξέων, τρώγοντας μία με δύο μερίδες λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σκουμπρί ή μερικές χούφτες ξηρούς καρπούς και σπόρους την εβδομάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved