Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;

Μεγάλο ποσοστό των εγκύων πάσχει από ουλίτιδα η οποία συχνά προκαλεί πρήξιμο των ούλων.

Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;

Παραμένει μυστήριο γιατί η ουλίτιδα είναι πιο συνηθισμένη στις εγκύους. Σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την τεράστια αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα της εγκύου. Τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών αυξάνουν τη ροή του αίματος στα ούλα και τα κάνουν πιο ευαίσθητα, ερεθισμένα και πρησμένα. Οι ορμονικές μεταβολές μπορούν επίσης να δυσκολέψουν τη συνήθη αντίδραση του σώματος σε βακτηρίδια. Έτσι, εναποτίθεται πλάκα σε δόντια, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτα στην ουλίτιδα.

afb7f4a681e381581bd720f7897fb31f

Αρκετές έρευνες έχουν βρει ότι η εγκυμοσύνη οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές των ιστών που περιστοιχίζουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Για παράδειγμα μια ομάδα Φινλανδών ερευνητών εξέτασε τα δόντια 30 εγκύων σε τρία διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Παρατηρήθηκαν αρκετές διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτές οι διαφορές είχαν να κάνουν με μια αύξηση στα περιοδοντικά θυλάκια ( στο σημείο που τα ούλα ακουμπάνε το δόντι) και με μεγαλύτερη αιμορραγία των ούλων όταν πιέζονταν ελαφρά.

Οι επιστήμονες έχουν τώρα πια να κατανοήσουν πώς ακριβώς αυτές οι περιοδοντικές διαφορές κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζουν την τάση που παρατηρείται στις εγκύους για την εμφάνιση της ουλίτιδας. «Όταν ανακαλυφθεί και αυτός ο κρίκος της αλυσίδας, θα μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τους λόγους που οι γυναίκες χάνουν δόντια εξαιτίας της απόκτησης των παιδιών», αναφέρει ο αυστραλός ψυχολόγος Andrew Whitehouse.

Διαβάστε επίσης
Εγκυμοσύνη και δόντια: Πώς θα έχετε υγιή δόντια χωρίς ουλίτιδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved