Τατουάζ και piercing στην εγκυμοσύνη: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές μέλλουσες μανούλες έχουν τατουάζ ή piercing σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Τατουάζ και piercing στην εγκυμοσύνη: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το τατουάζ ή το piercing είναι στην κοιλιά, στη μέση χαμηλά ή κοντά στην σπονδυλική στήλη; Υπάρχουν αλλαγές στο σχήμα ή μπορεί να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο το έμβρυο; Ο ειδικοί απαντούν σε πέντε ερωτήσεις που συνήθως απασχολούν τις γυναίκες που έχουν τατουάζ:

1. Το τατουάζ θα φαίνεται διαφορετικό μετά την εγκυμοσύνη;
Κάθε φορά που το δέρμα τεντώνει είναι πιθανό το τατουάζ να δείχνει παραμορφωμένο ακόμα και ξεθωριασμένο, λέει ο Cameron Rokhsar, MD, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής της δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη.
Τατουάζ στο στομάχι, το στήθος ή στους γοφούς είναι πιθανό να αλλάξουν δεδομένου ότι αυτά τα σημεία του σώματος κατά την εγκυμοσύνη μεγαλώνουν. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το τατουάζ σας διατηρεί το μέγεθος και το σχήμα του, αλλά υπάρχουν ραγάδες μέσα σε αυτό που το κάνουν να δείχνει ξεθωριασμένο. Σύμφωνα με τον Δρ Rokhsar, το κατά πόσο το τατουάζ θα παραμείνει στην πρότερη κατάσταση εξαρτάται και από ελαστικότητα του σώματος της κάθε γυναίκας. Τονίζει μάλιστα ότι οι κρέμες ή οι λοσιόν δεν μπορούν να αποτρέψουν μια πιθανή αλλοίωση του τατουάζ.
2. Θα πρέπει να αφαιρεθούν τα piercings;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια μύτης μπορεί να μείνουν εφόσον δεν ενοχλεί την ίδια τη γυναίκα. «Ωστοσο, μερικές γυναίκες αισθάνονται άβολα και νοιώθουν το δέρμα τους να τεντώνει, ειδικά αν έχουν τρύπα στον αφαλό», λέειο Iffath A. Hoskins, MD, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει η αφαίρεση του κοσμήματος εξαρτάται από το σημείο που το έχει η κάθε γυναίκα και η διαδικασία που θα χρειαστεί για την αφαίρεση είναι διαφορετική.
3. Είναι ασφαλές να κάνω τατουάζ κατά την εγκυμοσύνη;
Είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Η επαφή με τη βελόνα, είτε πρόκειται για ένα τατουάζ ή για τρύπημα, ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης.
4. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να κάνω επισκληρίδιο αν έχω ένα τατουάζ στην πλάτη μου;
Το 2010 η Αμερικανική Ένωση Νοσηλευτών Αναισθησίας είχε εκφράσει τις ενστάσεις για την επισκληρίδιο σε τατουάζ, λέγοντας ότι η βελόνα θα μπορούσε να μεταφέρει το χρώμα στη σπονδυλική στήλη και ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά του χρώματος είναι πράγματι δυνατή, δεν έχει επισήμως καταγραφεί κάποιο περιστατικό με επιπλοκές που να σχετίζεται με το τατουάζ και την επισκληρίδιο. Αν ο αναισθησιολόγος μπορεί να κάνει την ένεση σε σημείο του δέρματος, χωρίς μελάνι, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει ν συζητήσετε μαζί του προκειμένου να πάρετε μια απόφαση
5. Μπορεί το piercing στη θηλή να εμποδίζει το θηλασμό;
«Ένα piercing στη θηλή έχει μηδενική επίδραση στην ικανότητά σας να παράγετε μητρικό γάλα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού στο μωρό, οπότε είναι προτιμότερο να το αφαιρέσετε το διάστημα που θα θηλάζετε» , αναφέρει ο Δρ Iffath A. Hoskins.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved