Ειδικές δίαιτες στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Ειδικές δίαιτες στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μια ποικιλία τροφών θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ισορροπία θρεπτικών συστατικών, αφού κάθε τροφή περιέχει διαφορετικούς συνδυασμούς βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως EFA ( βασικά λιπαρά οξέα), απαραίτητων για άριστη υγεία και ανάπτυξη. Όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να παίρνετε ό,τι χρειάζεστε.

αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα μπορεί αν είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε θα νιώθετε κόπωση, πείνα ή ναυτία. Αυτό μπορεί να αλλάξει με άφθονες τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια. Παίρνετε κρέμες και μαργαρίνες σόγιας για περισσότερη γεύση κα θερμίδες και, κυρίως, τρώτε όποτε πεινάτε.
-Κοιλιοκάκη που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη σύλληψη και την αποβολή, γι’αυτό μη διακινδυνεύετε. Ρωτήστε το γιατρό για συμπληρώματα διατροφής και αποφεύγετε σχολαστικά τροφές με γλουτένη.
-Το ασβέστιο των φρούτων και των λαχανικών δεν απορροφάται όπως αυτό των γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα χρειάζεστε 1,300 mg την ημέρα στην εγκυμοσύνη, οπότε αν έχετε αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου. Επίσης αν αντέχετε μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, αναμειγνύετε τα με άλλες τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, που διευκολύνουν την πέψη τους. Το γιαούρτι, τα τυριά ωρίμανσης, όπως τσένταρ, παρμεζάνα και σκληρά κίτρινα τυριά και το βουτυρόγαλα γίνονται καλύτερα ανεκτά.
-Τρώτε φρούτα ή πίνετε χυμό πορτοκαλιού (ή άλλο) με τα γεύματα, ώστε να απορροφάται καλύτερα στο ασβέστιο των τροφών. Αποφεύγετε το τσάι με τις τροφές που περιέχουν σίδηρο, γιατί οι τανίνες του εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved