Εγκυμοσύνη ανά μήνα: Οι μεταβολές που θα βιώσετε σε κάθε στάδιο

Τυπικά η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου έως την ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό.

Εγκυμοσύνη ανά μήνα: Οι μεταβολές που θα βιώσετε σε κάθε στάδιο

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία στάδια: το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο.

Το πρώτο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από τη σύλληψη έως τη 12η εβδομάδα της κύησης. Το δεύτερο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από τη 13η ως την 27η εβδομάδα. Το τρίτο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από την 28η εβδομάδα έως τον τοκετό.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου λαμβάνουν χώρα σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές: Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε οργάνου και συστήματος στο γυναικείο σώμα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας (π.χ. κόπωση, ευαισθησία και πρήξιμο των μαστών, ναυτία και τάση προς έμετο, λιγούρες ή αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά, εναλλαγές στη διάθεση, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πονοκέφαλος, καούρες). Η γυναίκα ίσως χρειάζεται να κοιμάται πιο νωρίς ή να τρώει πιο συχνά. Άλλες γυναίκες νιώθουν δυσφορία και άλλες όχι. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική ακόμη και στην ίδια γυναίκα.

ER



Στο δεύτερο τρίμηνο η ναυτία και η κόπωση υποχωρούν μερικώς ή εντελώς. Το σώμα αλλάζει αρκετά. Αρχίζει να μεγαλώνει η κοιλίτσα και μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να νιώθει το μωρό της να κινείται. Παρατηρείται πόνος στη μέση, την κοιλιά, τη βουβωνική χώρα ή τους μηρούς, ραγάδες στην κοιλιά, το στήθος, τους μηρούς ή τους γλουτούς, αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας γύρω από τις θηλές (γίνεται πιο σκούρο), μια γραμμή εμφανίζεται επάνω στο δέρμα από τον αφαλό ως το αιδοίο (linea nigra), σκούρες κηλίδες ε

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, που το μωρό μεγαλώνει και ασκεί πίεση στα εσωτερικά όργανα, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπνοή ή συχνοουρία. Τέτοιες αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές.
Παρατηρείται πρήξιμο στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πρόσωπο, αιμορροΐδες, ευαισθησία των μαστών, συσπάσεις, δύσπνοια, καούρες, προβλήματα στον ύπνο. Ο τράχηλος της μήτρας γίνεται πιο λεπτός και μαλακός ώστε το γεννητικό κανάλι να ανοίξει ευκολότερα.

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης σε χίλιες φωτογραφίες και ένα βίντεο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved