Πρώτη εγκυμοσύνη:Πώς να κατευνάσετε τους φόβους σας

Όταν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, θα αισθανθείτε ανείπωτη χαρά που επιτέλους θα αποκτήσετε μωρό.

Πρώτη εγκυμοσύνη:Πώς να κατευνάσετε τους φόβους σας

Από την άλλη, τα συναισθήματά σας μπορεί να διαφοροποιηθούν επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας :

-Συζητείστε μαζί με άλλα ζευγάρια που επίσης περιμένουν παιδί ή έχουν αποκτήσει παιδί. Οι πιο πολλοί γονείς είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με άλλους ενώ άλλοι κάνουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού κυρίως γι΄αυτό το λόγο.
-Μελετήστε όσο μπορείτε για την εγκυμοσύνη. Όσο πιο ενημερωμένη είστε τόσο πιο πολύ θα αισθάνεστε ότι ελέγχετε την κατάσταση.
-Όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας να του λέτε τις απορίες σας ακόμα και αν θεωρείτε ότι μπορεί να είναι αφελής ή αστεία. Επίσης αν έχετε κάποια συμπτώματα που σας προκαλούν ανησυχία, μην το αναβάλλετε από φόβο πώς θα είναι κάτι σοβαρό.
-Μπορεί η ιατρική και η κοινωνία να μην έχουν όλα τα προβλήματα αλλά οι υγιείς γυναίκες που έχουν μια καλή φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους γεννούν υγιή μωρά.
-Είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε για την υγεία του μωρού , ακόμα και αν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο λόγο γι’αυτό. Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την αγωνία σας είναι να προσαρμόσετε τη ζωή σας έτσι ώστε να προσφέρετε ένα υγιεινό περιβάλλον στο μωρό που πρόκειται να φέρετε στον κόσμο.
-Δεν θα γίνετε καλή μητέρα ή καλός πατέρας μόνο με την ιδέα ότι θα αποκτήσετε παιδί. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι μέσω της ίδιας της εμπειρίας, γι΄αυτό ζητήστε να κρατήσετε το μωρό μίας φίλης σας ή ακόμα και να το ταΐσετε.
-Είναι πρακτικά αδύνατο να προσχεδιάσετε μια στρατηγική προτού το παιδί κάνει την εμφάνισή του, ένα μέρος του γονεϊκού ρόλου διαμορφώνεται από τις καταστάσεις που ανακύπτουν καθώς και από το ίδιο το παιδί.
-Αν η οικογένειά σας δεν μπορεί να σας βοηθήσει, υπάρχουν ομάδες αυτοβοήθειας στο διαδίκτυο που μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με άλλες μητέρες ή οικογένειες και να σας προσφέρουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη.

Περισσότερες πληροφορίες για την εγκυμοσύνη σας μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved