Η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη μειώνει την νοημοσύνη του παιδιού

Η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη μειώνει την νοημοσύνη του παιδιού

Φινλανδοί ερευνητές γράφουν στο περιοδικό American Journal of Epidemiology ότι η κατανάλωση γλυκόριζας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει την παρενέργεια να επηρεάζει αρνητικά την νοημοσύνη του παιδιού, να προκαλεί πιο γρήγορη εφηβεία στα κορίτσια και ενδεχομένως υπερκινητικότητα.

Η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη μειώνει την νοημοσύνη του παιδιού

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως βότανο εδώ και πολλά χρόνια διότι έχει καταπραϋντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες όμως είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αρκετές παρενέργειες (π.χ. υποκαλιαιμία και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση).

Το βότανο έχει γλυκιά γεύση για την οποία ευθύνεται ένα συστατικό του που ονομάζεται γλυκυριζίνη και είναι 50-60 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Η μελέτη αφορούσε 378 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 1998 και εξετάστηκαν όταν έφτασαν στην ηλικία των 8 ετών και στην ηλικία των 12,5 ετών. Όταν οι μητέρες ήταν έγκυες συμπλήρωναν συχνά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατανάλωση γλυκόριζας.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με μεγάλη κατανάλωση γλυκόριζας είχαν δείκτη νοημοσύνης μειωμένο, κατά μέσο όρο, 7 μονάδες σε σύγκριση με όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που κατανάλωναν λίγη γλυκόριζα.

Επιπλέον, τα παιδιά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, ενώ ήταν μειωμένες οι επιδόσεις τους και στα τεστ μνήμης.

Ειδικά τα κορίτσια είχαν πιο προχωρημένη σωματική ανάπτυξη στην ηλικία των 12,5 ετών -ήταν 3 εκατοστά ψηλότερα με μεγαλύτερο σωματικό βάρος κατά 8 κιλά- και είχαν μπει πιο νωρίς στην εφηβεία.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τις δυνητικές παρενέργειες της γλυκόριζας και των τροφίμων που την περιέχουν στο αγέννητο μωρό τους και να τα αποφεύγουν», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Katri Räikkönen, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Να σημειωθεί ότι η γλυκυριζίνη προστίθεται και σε διάφορα προϊόντα τροφίμων, όπως είναι καραμέλες, τσίχλες, μπισκότα, παγωτά, σιρόπια, τσάι από βότανα, αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά. 

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Kimmidoll Σακίδιο Πολυθεσιακό Blue (173211)
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παιδικά αθλητικά παπούτσια Nike
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βρεφικό μπουφάν
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παιδική φόρμα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Επτά εμφανή σημάδια που προειδοποιούν ότι το παιδί σας χρειάζεται γιατρό

Επτά εμφανή σημάδια που προειδοποιούν ότι το παιδί σας χρειάζεται γιατρό

Οι παιδικές ασθένειες είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για τους γονείς αλλά και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί μία ξένη γλώσσα;

Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί μία ξένη γλώσσα;

Έρχεται ο Σεπτέμβριος και ήδη οι γονείς εξετάζουν ποιες δραστηριότητες να ξεκινήσουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να σταθεί όρθιο μόνο του

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να σταθεί όρθιο μόνο του

Η ανάπτυξη του παιδιού προχωρά από πάνω προς κάτω, γι’ αυτό ο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
H υπέροχη εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

H υπέροχη εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

Κι έρχεται αυτή η στιγμή της εφηβείας, και ξαφνικά όλα ανατρέπονται στο…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Σχολικά προγράμματα Mothersblog. Εκτύπωσε το δικό σου!
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης