Δίδυμη κύηση: Τι πρέπει να τρώτε για να να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη

Από τη στιγμή που η Beyonce ανακοίνωσε τη δεύτερη εγκυμοσύνη της (περιμένει δίδυμα), το διαδίκτυο τρελάθηκε με τους περισσότερους χρήστες να σχολιάζουν ότι τώρα η Queen Bey, θα τρώει για... τρεις.

Δίδυμη κύηση: Τι πρέπει να τρώτε για να να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη

Στην πραγματικότητα όμως, δεν σημαίνει ότι μια εγκυμονούσα αν είναι έγκυος σε δίδυμα πρέπει να τρώει τρεις μπάλες παγωτό και την τριπλάσια πίτσα. Κάθε άλλο, τώρα που έχει δίδυμη κύηση, πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε να παραμείνουν υγιείς έμβρυα και μαμά.

Τι πρέπει να τρώει όμως μια μαμά που περιμένει δίδυμα;

Διπλασιάστε τις θερμίδες σας
Αλλά όχι πολύ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, μια γυναίκα έγκυος σε πολύδυμη κύηση χρειάζεται επιπλέον 300 θερμίδες ανά ημέρα και ανά παιδί. Έτσι, μια γυναίκα που κυοφορεί δίδυμα θα πρέπει να καταναλώνει 600 θερμίδες καθημερινά. 600 θερμίδες μπορείτε να βρείτε σε μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι, μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια και μισό guacamole.

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, απαραίτητη και κατά μέσο όρο φτάνει περίπου τα 12 κιλά. Το συνολικό βάρος που συνιστάται να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος. Μια γυναίκα με φυσιολογικό ΔΜΣ (Δείκτη μάζας σώματος 18,5-24,9), και που περιμένει δίδυμα θα πρέπει να λαμβάνει να λαμβάνει 40-45 θερμίδες ανά κιλό του συνολικού της βάρους. Για παράδειγμα αν μια γυναίκα ζυγίζει 68 κιλά θα πρέπει να λαμβάνει 2,700-3,000 θερμίδες.

Πρωτεΐνες και πάλι πρωτεΐνες
Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των μωρών. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά, ξεκινώντας από την αρχή του δευτέρου τριμήνου, μια γυναίκα έγκυος με δίδυμα να καταναλώνει επιπλέον 50 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα. Πενήντα γραμμάρια πρωτεΐνης είναι περίπου 110-150 γρμ στήθος κοτόπουλου, 170 γρμ. γιαούρτι και δύο μεγάλα αυγά.

Συχνότητα γευμάτων:
Καταναλώνετε τρία γεύματα και ανάλογα με την όρεξή σας, τουλάχιστον 2 ενδιάμεσα μικρογεύματα την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, α) μοιράζετε την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε, β) προλαμβάνετε και βελτιώνετε τυχόν προβλήματα πέψης, γ) μειώνετε τις λιγούρες.

Η2Ο-Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο
Πίνετε περισσότερο νερό. Μπορεί να το έχετε ξανακούσει, αλλά το νερό είναι σημαντικό για να έχετε ζωτικότητα, καθαρή επιδερμίδα και αντισταθμίζει την κατακράτηση υγρών από την οποία μπορεί να υποφέρετε τους επόμενους μήνες. Μην περιμένετε να διψάσετε. Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία λίτρα νερό τη μέρα.

Να τρώτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες
Η καλή διατροφή είναι το μυστικό στην δίδυμη κύηση και μια εγκυμονούσα θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως: Ιώδιο, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D,C και Ε.

Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να φτιάξετε και να ακολουθήσετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής απευθυνθείτε στον γιατρό σας να σας βοηθήσει ή σε κάποιον διατροφολόγο. Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να έχετε μια υγιεινή διατροφή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια της λοχείας και της γαλουχίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved