10 πράγματα για τα οποία οι έγκυες δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές

Δεν είναι μόνο το άγχος  που μας κυριεύει όταν περιμένουμε παιδί αλλά και οι ενοχές. Ειδικά αν είναι το πρώτο μας μωρό.

10 πράγματα για τα οποία οι έγκυες δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές

«Κάνω αυτό που πρέπει;», «Το κάνω σωστά;», «Μήπως δεν έπρεπε να φάω τόσο;», αναρωτιόμαστε προεξοφλώντας ότι σίγουρα κάτι δεν κάνουμε σωστά. Όμως δεν υπάρχει λόγος για το τόσο άγχος. Δεν το λέμε –μόνο- εμείς αλλά και οι ειδικοί. Συνιστούν μάλιστα να βάλουμε ένα τέλος στην άσκοπη αγωνία που νιώθουμε από τη στιγμή που βλέπουμε ότι είναι θετικό το τεστ εγκυμοσύνης και να μην νοιώθουμε ενοχές για τα μία σειρά πραγμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

1. Αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένες
Η κόπωση είναι ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Δεν έχουμε διάθεση για πολλά πολλά, δεν μπορούμε να κάτσουμε στον καναπέ χωρίς να κλείσουν τα βλέφαρά μας. Φάση είναι θα περάσει ( σε εννέα μήνες!!!)
2. Έχουμε λιγούρες και όχι για υγιεινό φαγητό
Ναι η υγιεινή διατροφή είναι το Α και το Ω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, το να υποκύψουμε σε κάποιους πειρασμούς, όπως ένα κομμάτι σοκολάτας ή μία μικρή μερίδα τηγανητές πατάτες, δεν είναι και τόσο φρικτό. Αρκεί να μην μας γίνει συνήθεια.
4. Δεν ασκούμαστε
Η καλή φυσική κατάσταση είναι σημαντική τόσο για εμάς όσο και για το μωρό μας. Ο γιατρός μας έχει δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε όμως εμείς αισθανόμαστε υπερβολικά κουρασμένες για να ασκηθούμε. Και τότε γεννιούνται οι ενοχές, « τα σόι μάνα θα γίνω που δεν μπορώ να ξεκινήσω να κάνω πέντε ασκήσεις για το καλό όλων μας». Χαλαρώνουμε. Δεν χρειάζεται να πιεστούμε. Μπορούμε να καθιερώσουμε μέσα στην εβδομάδα να περπατάμε μία σταθερή διαδρομή. Είναι και αυτό ένα σημαντικό βήμα.
5. Δεν έχουμε την τέλεια κοιλιά
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από τέλειες ολοστρόγγυλες κοιλίτσες. Με σώματα εγκύων αψεγάδιαστα. «Μα τι κάνουν που δεν κάνω εγώ;» είναι το εύλογο ερώτημα. Photoshop είναι η απάντηση. Επίσης, όλοι οι οργανισμοί δεν είναι ίδιοι όπως και οι σωματότυποι. Για αυτό ας ηρεμήσουμε και ας επικεντρωθούμε στο δικό μας σώμα.
6. Θέλουμε να γνωρίζουμε από νωρίς το φύλο του μωρού
Όλοι λένε, "δεν με νοιάζει τι θα είναι, θέλω απλώς να είναι γερό!" Ναι, αυτό είναι το μόνο που πραγματικά έχει σημασία. Αλλά το να έχουμε περιέργεια για το φύλο του μωρού δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Κανείς δεν θα μας πει ότι δεν αγαπάμε το μωρό μας που πρόκειται να γεννηθεί, επειδή είμαστε περίεργες να μάθουμε αν θα πρέπει να αγοράσουμε μπλε ή ροζ ρουχαλάκια.
7. «Μισούμε» κάποια στάδια της εγκυμοσύνης
Το γεγονός ότι θέλουμε να αποκτήσουμε παιδί δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγαπάμε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης μας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες «μισούν» να είναι έγκυες . Οι αδιαθεσίες, οι αλλαγές στο σώμα μας, το επιπρόσθετο βάρος, όποιος και να είναι ο λόγος, με μεγάλη ευχαρίστηση θα θέλαμε, πολλές από εμάς, να πατήσουμε το fast-forward και να βρεθούμε απευθείας με το μωρό στην αγκαλιά.
8. Δεν έχουμε ένα πλάνο τοκετού
Το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα πλάνο γέννας, δεν σημαίνει ότι είμαστε τεμπέλες ή αδιάφορες . Αυτή είναι η δική μας εγκυμοσύνη και δεν μπορεί κανείς να μας πει πώς να κάνουμε κάτι σωστά ( κυρίως πώς το θεωρούν οι άλλοι σωστό).
9. Δεν ακούμε τις συμβουλές όλων
Πολλοί άνθρωποι, από τους συγγενείς μέχρι τους αγνώστους στο σούπερ μάρκετ , αισθάνονται την υποχρέωση να δώσουν συμβουλές βλέποντας μία έγκυο γυναίκα. Ορισμένες μπορεί να είναι χρήσιμες άλλες πάλι όχι. Δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει και να τις υιοθετήσουμε.
10. Δεν κόβουμε εντελώς την καφεΐνη
Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές έγκυες δεν μπορούν να την κόψουν εντελώς. Υπάρχουν όμως επιλογές, ενώ αρκετοί γυναικολόγοι επιτρέπουν την κατανάλωση ενός καφέ την ημέρα. Ελέγξτε με το γιατρό σας για να είστε σίγουρες αν μπορείτε να απολαμβάνετε ένα καφεδάκι την ημέρα, αλλά δεν πρέπει αισθάνεστε- όμαστε ότι έχετε-ουμε αποτύχει στη μητρότητα γιατί δεν μπορείτε- ούμε να αποβάλουμε αυτή τη συνήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved