Εγκυμοσύνη και αιμορραγία: Τι μπορεί να φταίει

Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική αιμορραγία στην εγκυμοσύνη τους. Άλλοτε εμφανίζεται με λίγες σταγόνες αίματος και άλλοτε πρόκειται για ουσιαστική απώλεια αίματος που χρειάζεται νοσηλεία.

Εγκυμοσύνη και αιμορραγία: Τι μπορεί να φταίει

Η κολπική αιμορραγία, μπορεί να συμβεί σε διάφορα χρονικά σημεία της εγκυμοσύνης και θέλει μεγάλη προσοχή καθώς μερικά αίτια αυτής της απώλειας αίματος μπορεί να είναι πιο σημαντικά και επικίνδυνα από κάποια άλλα.

Η αιμορραγία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, είναι συνηθισμένη και δε συνδέεται άμεσα με την αποβολή, τον κύριο λόγο ανησυχίας της μέλλουσας μαμάς. Μπορει ο γιατρός να αναφερθεί στον όρο «επαπειλούμενη αποβολή» αν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο, αλλά να ξέρετε ότι η πλειονότητα των γυναικών που παρουσιάζουν μικρή αιμορραγία μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας έχουν στη συνέχεια μια απολύτως φυσιολογική εγκυμοσύνη..

Συνήθως μια αιμορραγία δείχνει κάποιο πρόβλημα στον πλακούντα ή στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος γίνεται λίγο πιο ευαίσθητος και ευάλωτος σε ερεθισμούς και περιστασιακά αιμορραγεί.

Μπορεί επίσης να έχετε μια μικρή αιμορραγία όταν ο πλακούνταςεγκαθίσταται στο εσωτερικό της μήτρας.

Επίσης η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε τραχηλικό πολύποδα (καλοήθη όγκο στον τράχηλο), τραχηλίτιδα ή κολπίτιδα (φαινόμενα που αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση) ή και στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, συνήθως 1 με 2 εβδομάδες μετά την πιθανή σύλληψη.

Δυστυχώς φυσικά, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι κάποιου πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως μιας έκτοπης κύησης, δηλαδή μίας κύησης στην οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν σε ποσοστό περίπου 1 στις 60 εγκυμοσύνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με μεγάλη προσοχή.

Μετά το πρώτο τρίμηνο η αιμορραγία είναι λιγότερο συχνό φαινόμενο και μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρού προβλήματος.



Όπως και στην αρχή της κύησης και σε αυτά τα στάδια η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή ευαισθησία του τραχήλου, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες, όπως ο πρόδρομος πλακούντας ή η αποκόλληση πλακούντα:

Για πρόδρομο πλακούντα μιλάμε όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά και φράζει τον τράχηλο.

Αποκόλληση πλακούντα συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό. Συνήθως συμβαίνει στις τελευταίες 12 εβδομάδες της κύησης και το αίμα προέρχεται από την πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας.

Καλέσετε τον γιατρό σας όταν έχετε:

Ζαλάδα,λιποθυμία και αιμορραγία
Βαριά και μεγάλη αιμορραγία
Αιμορραγία με κράμπες και πόνο
Έντονο στην κοιλιά, τη λεκάνη ή την μέση σας
Όταν η κοιλιά σας είναι σαν πέτρα

Να θυμάστε πως αν δεν μπορείτε να βρείτε τον προσωπικό σας γιατρό, θα πρέπει να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο κοντινότερο νοσοκομείο ακόμη και αν η αιμορραγία σας έχει σταματήσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved