Βελονισμός στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Ο βελονισμός  αποτελεί μια πολύπλοκη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος.

Βελονισμός στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού. Στη χώρα μας, ο βελονισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ιδιαίτερα συχνός. Ωστόσο, ορισμένοι γυναικολόγο αποδέχονται το βελονισμό ως συμπληρωματική θεραπεία και ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι άλλες αγωγές μπορεί είναι αναποτελεσματικές, ανεπαρκείς ή και επικίνδυνες.

Σύμφωνα με έρευνες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί, ο βελονισμός φαίνεται να επιφέρει στη γυναίκα ευεργετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως: Υπογονιμότητα, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, εξάψεις εμμηνόπαυσης, δυσμηνόρροια, σύνδρομο πολυκυστκών ωοθηκών, ενδομητρίωση, σεξουαλική δυσλειτουργία, πόνος μέσης, ναυτία και δυσπεψία εγκυμοσύνης, πρόκληση και αναλγησία τοκετού, επιλόχειος κατάθλιψη και ακράτεια ούρων.

Αναφορικά με την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης που βιώνουν οι γυναίκες, μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να τις βοηθήσει. Τη μελέτη διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ σε 150 γυναίκες με κατάθλιψη, οι οποίες διήνυαν από τη 12η έως την 30ή εβδομάδα κυήσεως και τις χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες.

Οι 52 έγκυοι της πρώτης ομάδας έκαναν βελονισμό ειδικά σχεδιασμένο για να καταπραΰνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι 49 έγκυοι της δεύτερης ομάδας έκαναν κλασικό βελονισμό, ενώ οι λοιπές 49 εθελόντριες έκαναν σουηδικό μασάζ.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, σχεδόν 67% των εγκύων οι οποίες είχαν κάνει τον ειδικό για την κατάθλιψη βελονισμό είχαν παρουσιάσει μείωση κατά τουλάχιστον 50% στα καταθλιπτικά συμπτώματά τους, ενώ στις άλλες δύο ομάδες βελτίωση είδαν λιγότερες από τις μισές εγκύους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved