Καούρες κι εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις άσχημες πλευρές της! Μια από αυγές είναι η όξινη δυσπεψία, η γνωστή ως καούρα, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό σωματικών και ορμονικών αλλαγών.

Καούρες κι εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Η καούρα ή αλλιώς το κάψιμο στο επάνω μέρος του στομάχου που ανεβαίνει προς τα πάνω , ως σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενδέχεται να σας κρατήσει – ομολογουμένως μια όχι και τόσο ευχάριστη – παρέα κάποιες από τις βραδιές της εγκυμοσύνης σας. Εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο για δύο λόγους: πρώτον εξαιτίας της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης, που προκαλεί χαλάρωση στους μύες (άρα και του οισοφαγικού σφιγκτήρα) και έτσι επιτρέπει τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο και δεύτερον εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στα εσωτερικά όργανα.

Φροντίστε να τρώτε σωστά. Δοκιμάστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε το βαρύ φαγητό πριν πέσετε για ύπνο. Κρατήστε απόσταση από συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα, όπως τροφές με λίπος, πικάντικα φαγητά, σκόρδο, ωμό κρεμμύδι και μην πίνετε νερό μαζί με το γεύμα σας. Δείτε εδώ ποια άλλα τρόφιμα είναι πιθανό να σας προκαλούν καούρα.

Πείτε ναι σε
• Μικρά και συχνά γεύματα κατά προτίμηση όχι κοντά στην ώρα του ύπνου.

• Δυο ποτήρια νερό πριν το γεύμα για να βοηθηθεί η διαδικασία της πέψης.

• Μάσημα τσίχλας! Η τσίχλα προκαλεί την έκκριση σάλιου και σας κινητοποιεί να καταπίνετε. Έτσι το σάλιο εξουδετερώνει την αίσθηση καψίματος που παραμένει στον οισοφάγο αφού έχετε καταπιεί. Προτιμήστε ωστόσο τσίχλα χωρίς ζάχαρη και μην ξεχνάτε πως χρειάζεται να πλύνετε τα δόντια σας μετά την μάσησή της.

• Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο.

Αν οι καούρες σας πιάνουν όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με υπερυψωμένο το κεφάλι τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια.

Εάν υποφέρετε έντονα από καούρες συζητήστε με το γιατρό σας . Η σύσταση του γιατρού σας είναι απαραίτητη και δεν αντικαθίσταται από εκείνης του φαρμακοποιού, αφού μόνο εκείνος γνωρίζει το ιστορικό σας, την κατάστασή σας και το τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved