Κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και αντιμετώπιση

Μία από τις αναμενόμενες εικόνες της μέλλουσας μαμάς είναι τα πρησμένα πόδια. Επιστημονικά πρόκειται για την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία εκτος από το πρήξιμο των άνω και κυρίως των κάτω άκρων εμφανίζει και  κράμπες.

Κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και αντιμετώπιση

Η κατακράτηση υγρών προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Συχνά η αύξηση βάρους ανέρχεται έως και τα 3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα κυρίως τους τελευταίους μήνες κύησης και μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές, σε πιθανά οιδήματα αλλά και στην αύξηση του βάρους του σώματος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αίμα στο σώμα της εγκύου, μπορεί να αυξηθεί έως και 50%, πράγμα που επιβαρύνει αρκετά την κάτω κοίλη φλέβα που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του σώματός μας και η οποία μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση της αποτελεσματικότητάς της και συνεπώς την ώθηση των υγρών προς τα κάτω άκρα. Επιπλέον όλο αυτό έρχονται να επιβαρύνουν οι ορμονικές διαταραχές και οι αλλαγές στα επίπεδα νατρίου και καλίου. Έτσι έχουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα, αφού ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να τα απορροφήσει και να τα αποβάλει.

Tι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση:

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών
Καταναλώστε τροφές οι οποίες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά
Περιορίστε το αλκοόλ, καθώς έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό
Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού
Aποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα παστά, τα καπνιστά ψάρια,
Περιορίστε τα γλυκά
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων
Ασκηθείτε και μάλιστα αν μπορείτε ασκηθειτε μέσα στο νερό: Η Aqua yoga είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την έγκυο, αφού με το σώμα μέσα στο νερόη έγκυος νιώθει μόνο το 10% του βάρους της με αποτέλεσμα να μπορεί να γυμναστεί άνετα χωρίς καμία επιβάρυνση στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους. Επίσης το νερό έχει την ιδιότητα να κάνει ένα είδος «μασάζ» στο σώμα βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, ενω παράλληλα βελτιώνεται η ροή του αίματος προς την καρδιά, βοηθώντας τη λειτουργία της κάτω κοίλης φλέβας και μειώνοντας τα πρηξίματα στα πόδια.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωστόσο συνήθως παρατηρείτε από τον 7ο μήνα και μετά. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί ξαφνική και έντονη κατακράτηση υγρών στα χέρια και το πρόσωπο μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας και θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο γιατρός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved