Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (32η έως 40η)

Η σύλληψη γίνεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Ο περισσότερες γυναίκες , όμως δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς συνέλαβαν επομένως είναι πιο εύκολο να χρονολογείται η εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (32η έως 40η)

Η περιγραφή που ακολουθεί εξηγεί λεπτομερώς την αναπτυξιακή πορεία του εμβρύου από εβδομάδα σε εβδομάδα.

32η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 29 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά. Και οι πέντε αισθήσεις του παιδιού λειτουργούν και επιδεικνύει πλέον και μία νέα ικανότητα: μπορεί να στρέφει το κεφάλι του από τη μια μεριά στην άλλη. Τα όργανα συνεχίζουν να ωριμάζουν, ενώ τα νύχια στα πόδια του έχουν πια ολοκληρωθεί και στο κεφάλι του εξακολουθούν να αναπτύσσονται μαλλιά.
33η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 30 εκατοστά από την κορυφή έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2 κιλά. Το αμνιακό υγρό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και εκεί θα παραμείνει ως τη στιγμή του τοκετού. Η ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει αυξήσει το μέγεθος του κεφαλιού του μωρού σας κατά 9,5 χιλιοστά αυτή την εβδομάδα. Το μωρό σας δεν έχει πλέον ελεύθερο χώρο και οι κινήσεις του περιορίζονται πλέον σε γυρίσματα. Οι κλοτσιές θα σταματήσουν και θα απαλλαγείτε από τα συνήθη χτυπήματα στα πλευρά σας. Να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε για αρκετή ώρα καθημερινά και να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού.
34η εβδομάδα
Πλέον το ύψος του παιδιού είναι 32 εκατοστά και το βάρος του 2,275 κιλά. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού που το βοηθά να αμυνθεί σε κάθε λοίμωξη. Τα άκρα των δαχτύλων είναι λεπτά αλλά τα νύχια του είναι αιχμηρά.
Μόνο το 3-4% των μωρών υπολογίζεται πώς μένουν με τα οπίσθια και τα πόδια προς τα κάτω στη λεγόμενη ισχιακή προβολή. Ο γιατρός μπορεί να υποβοηθήσει το μωρό να αλλάξει θέση σε μία διαδικασία που ονομάζεται εξωτερικός μετασχηματισμός ισχιακής και κεφαλική προβολή. Όταν έχουμε δίδυμη κύηση, μόνο το ένα από τα δύο μωρά καταφέρνει να πάρει την ορθή στάση με το κεφάλι προς τα κάτω.
35η εβδομάδα
Το μωρό έχει ύψος 33 εκατοστά και ζυγίζει 2,55 κιλά. Το 99% των μωρών που γεννιούνται αυτή την εβδομάδα επιβιώνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Συνήθως, δεν παρουσιάζονται αναπνευστικά προβλήματα αν το μωρό γεννηθεί πρόωρα σε αυτό το στάδιο.
36η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 34 εκατοστά και το βάρος του είναι 2, 75 κιλά. Χωρίς αμφιβολία θα έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις κινήσεις του μωρού σας καθώς δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος στη μήτρα σας. Σε αυτό το στάδιο σχεδόν όλα τα μωρά έχουν πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω και είναι έτοιμα για τον τοκετό. Στην τομογραφία αυτή βλέπετε το μωρό να ακουμπά με το κεφάλι του στο κάτω μέρος της μήτρας.
37η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι 35 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 2,95 κιλά. Το μωρό σας δεν θεωρείται πια πρόωρο, μπορεί δηλαδή να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Ερευνες έχουν δείξει πώς το ίδιο το μωρό προκαλεί τον τοκετό, παράγοντας ορμόνες σε αντιδραση του περιορισμένου χώρου που το περιβάλλει.
38η εβδομάδα
Το μωρό πλέον είναι 35 εκατοστά και το βάρος του περίπου 3,1 κιλά. Το μωρό σας είναι κλινικά ώριμο και έτοιμο να γεννηθεί ανά πάσα στιγμή. Όλα τα οργανικά συστήματα έχουν ολοκληρωθεί και πιθανόν να μπορέσετε να τα δείτε σε μία μαγνητική τομογραφία. Έχετε υπόψιν σας ότι κανένας , ούτε ο γιατρός σας δεν μπορεί ακριβώς να γνωρίζει ποιο είναι το μέγεθος του μωρού έως ότου αυτό γεννηθεί.
39η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι 39 εκατοστά και το βάρος του 3,25 κιλά. Σε αυτή τη φάση το μωρό έχει πάνω από 300 οστά, περισσότερα δηλαδή απ’ ότι οι ενήλικοι που έχουν 206. Πολλά απ΄αυτά συνενώνονται καθώς το μωρό μεγαλώνει. Ο ομφάλιος λώρος μήκους 51 εκατοστών, έχει περίπου το ίδιο μήκος με το παιδί.
40η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι πλέον κοντά στα 48 εκατοστά (από την κορυφή έως το τέντωμα των ποδιών). Εξοπλισμένο με πάνω από 70 διαφορετικά αντανακλαστικά, το μωρό σας είναι έτοιμο να αρχίσει τη ζωή του έξω από τη μήτρα. Σε αυτή τη φάση το περισσότερο σμήγμα έχει φύγει, το 15% του βάρους του σώματος αποτελείται από λίπος, ενώ ο θώρακάς του προβάλλει έντονα. Κατά τη γέννηση ο πλακούντας θα αποπέσει από τη μήτρα και ο ομφάλιος λώρος θα πάψει να λειτουργεί, από τη στιγμή που το παιδί θα πάρει την πρώτη του ανάσα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved