Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη γυναίκα και το μωρό

Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία: Προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη μια παχύσαρκη έγκυος

Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη γυναίκα και το μωρό

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές στην κύηση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων, η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια ώστε η έγκυος να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όπως:

  • διαβήτης κύησης,
  • υπέρταση,
  • προεκλαμψία,
  • μεγάλη πιθανότητα γέννησης μεγαλόσωμου παιδιού,
  • δυσκολία στον τοκετό (δυστοκία, παρατεταμένος τοκετός),
  • δυσκολία στην κίνηση,
  • δυσκολία στην αναπνοή.

Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στο να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν το θηλασμό. Επιπλέον, τα μωρά παχύσαρκων μητέρων είναι πιο πιθανό να έχουν συγγενείς ανωμαλίες (π.χ. δισχιδής ράχη, καρδιακές βλάβες). Η υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί, να οδηγήσει ακόμα και στην μόνιμη παχυσαρκία, καθώς η γυναίκα θα δυσκολευτεί να χάσει όλα τα κιλά που έχει πάρει. Η κατάλληλη δίαιτα και άσκηση μετά τον τοκετό, όσο δύσκολο και αν φαντάζει , είναι η μόνη λύση για τις υπέρβαρες γυναίκες να χάσουν τα επιπλέον κιλά.

Παχυσαρκία και στο παιδί

Συγκεκριμένες μεταβολικές καταστάσεις στη μητέρα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και την υγεία του εμβρύου. Το παιδί μιας παχύσαρκης μητέρας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσμενή ανάπτυξη, εξαιτίας της έκθεσής του σε ένα υποβέλτιστο διατροφικό περιβάλλον εντός της μήτρας. Επιπλέον, νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι, ό,τι καταναλώνει η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο του παιδιού για εμφάνιση παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από το βάρος της ίδιας ή το βάρος γέννησης του εμβρύου. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία της μητέρας συνδέεται με παθολογική καμπύλη γλυκόζης και την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά.

Η επίτευξη του βέλτιστου βάρους πριν την εγκυμοσύνη και η ενδεδειγμένη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκειά της συστήνονται, ώστε να εξασφαλιστεί ο ασφαλής τοκετός ενός υγιούς βρέφους, αλλά και η μελλοντική υγεία του παιδιού.

Στοιχεία για το άρθρο αντλήθηκαν από το www.eufic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved