Εγκυμοσύνη και ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη και ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Μάλιστα μπορεί να είναι συμπτωματικές ή ασυμπτωματικές. Δηλαδή ενδέχεται μία έγκυος να έχει ουρολοίμωξη αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα!

Τι είναι η ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Ουρολοιμώξεις και εγκυμοσύνη
Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη σε σχέση με τις άλλες γυναίκες, και επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τα μικρόβια να φτάσουν στα νεφρά και να κάνουν πυελονεφρίτιδα. Ο κύριος λόγος είναι η πίεση που ασκεί το έμβρυο στο ουροποιητικό σύστημα (κυρίως στους ουρητήρες), που, κάποιες φορές, προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων. Επειδή οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και η λήψη αντιβιοτικών αποφεύγεται, συστήνεται η προληπτική εξέταση ούρων περιοδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σοβαρές οι ουρολοιμώξεις;
Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις δεν είναι σοβαρές. Μάλιστα στις γυναίκες, εάν αντιμετωπιστούν με τις πρώτες ενοχλήσεις με μεγάλη λήψη νερού και διούρηση, μπορεί να μη χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Σοβαρότερες είναι οι λοιμώξεις των νεφρών, οι πυελονεφρίτιδες. Εξαιρετικά σπάνια μία ουρολοίμωξη μπορεί να απειλήσει τη ζωή, όταν τα βακτήρια μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλέσουν μία κατάσταση γενικευμένης λοίμωξης, που ονομάζεται σηψαιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης;
Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Στις νεαρές γυναίκες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης. Συνήθως οι ουρολοιμώξεις δεν προκαλούν πυρετό, εάν μολυνθεί μόνο η κύστη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης;
Για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο έχει ουρολοίμωξη, θα χρειαστεί ένα δείγμα ούρων –οποιαδήποτε ώρα και ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής– να εξεταστεί στο εργαστήριο. Η γενική ούρων καταγράφει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα. Αν υπάρχουν υποψίες ή αν η γενική ούρων δείξει την ύπαρξη μικροβίων (πυοσφαίρια >2-4), ο γιατρός θα υποδείξει καλλιέργεια ούρων, η οποία χρειάζεται 48 ώρες, για να πολλαπλασιαστεί το βακτήριο στο εργαστήριο. Μαζί με τον εντοπισμό του τύπου του μικροβίου, προσδιορίζονται και τα κατάλληλα αντιβιοτικά, για να το καταπολεμήσουν (αντιβιόγραμμα). Η συλλογή των ούρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, ύστερα από πλύσιμο των γεννητικών οργάνων. Αν ένα άτομο κάνει υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει κάποιες επιπλέον ειδικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης).

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουρολοιμώξεις;
Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η άμεση εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης:
• Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
• Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες)
• Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
• Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Σύμφωνα με το onmed.gr οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και παρουσιάζονται στο 5-7% των κυήσεων.
Οι γυναίκες που προσβάλλονται όμως από ουρολοίμωξη κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, διατρέχουν ένα σοβαρό κίνδυνο.
Αυτό προέκυψε από έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας. Στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 80.000 γυναικών, η συχνότητα των ουρολοιμώξεων ήταν της τάξης του 15-20%.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία γέννησης περισσότερων από 80.000 γυναικών και παιδιών, στα οποία μετρήθηκε η συχνότητα των κρουσμάτων πνευματικής καθυστέρησης μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.Όπως αποκαλύφθηκε, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαθαν ουρολοίμωξη κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους κινδύνευαν κατά 40% περισσότερο να εκδηλώσουν πνευματική καθυστέρηση. Επιπλέον, η πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου ήταν διπλάσια στα παιδιά αυτά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved