Εγκυμοσύνη και καφές: Απαγορεύεται ή όχι;

Η πιο συχνή ερώτηση των γυναικών που είναι έγκυες είναι αν επιτρέπεται να πίνουν καφέ και σε τι ποσότητα.

Εγκυμοσύνη και καφές: Απαγορεύεται ή όχι;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association), οι μέλλουσες μητέρες καλό είναι να μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ και άλλα ροφήματα ή τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συστήνει στις εγκυμονούσες να καταναλώνουν καφέ και άλλα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη με μέτρο και εφόσον δεν ξεπερνούν ένα ημερήσιο ασφαλές όριο. Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός March of Dimes συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από τα 200mg την ημέρα, περίπου μία κούπα καφέ.

Για αρχή, προτιμήστε ο καφές σας να είναι ντεκαφεϊνέ. Η γεύση δεν αλλάζει πολύ, η πρόσληψη όμως καφεΐνης μειώνεται σημαντικά. Έτσι, θα μπορείτε να πιείτε άλλο ένα καφεδάκι εντός της ημέρας αν το ζηλέψετε.

Αν πάλι θέλετε αντί για καφέ θέλετε τσάι, αφήστε το σακουλάκι του τσάι στο ζεστό νερό λιγότερη ώρα. Όσο πιο λίγο το αφήσετε, τόσο λιγότερη καφεΐνη θα έχει το ρόφημά σας.

Στοιχεία για την καφεΐνη
- Η καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική ουσία: Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και αυτό δεν είναι καλό, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διουρητική της δράση κάνει επίσης το σώμα να χάνει περισσότερα υγρά κι έτσι είναι πιο πιθανή η αφυδάτωση.
- Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στο μωρό: Το σώμα της ενήλικης γυναίκας μπορεί να αντέξει τις ποσότητες καφεΐνης που λαμβάνει καθημερινά, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το έμβρυο. Ο μεταβολισμός του αγέννητου μωρού δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κι έτσι δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως την καφεΐνη.
- Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ: Υπάρχει επίσης στο τσάι, σε πολλά αναψυκτικά, σε ενεργειακά ποτά και στη σοκολάτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved