Ποιες αισθήσεις επηρεάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αλλάζει μόνο το σώμα της γυναίκας.

Ποιες αισθήσεις επηρεάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συντελούνται και άλλου είδους αλλαγές που δεν είναι όλες ορατές. Όπως για παράδειγμα η ενίσχυση ή αποδυνάμωση ορισμένων αισθήσεων. Η πιο χαρακτηριστική είναι η αίσθηση της όσφρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές γυναίκες υποψιάζονται ότι είναι έγκυες όταν ξαφνικά αρχίζουν να μυρίζουν διάφορα φαγητά που μέχρι τότε ήταν αδιάφορα ή δεν τα έτρωγαν καν!

Παράλληλα όμως με την όσφρηση, γίνεται πιο έντονη, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, και η αίσθηση της γεύσης. Οι μεταβολές στις ορμόνες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, προκαλούν μία μεταλλική γεύση που αισθάνονται ορισμένες έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Πάντως, τόσο η όσφρηση όσο και η γεύση τείνουν να επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον 6ο μήνα της κύησης.

Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη έχουν καταγραφεί όμως τόσο στην όραση όσο και στην ακοή. Εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στον κερατοειδή από την κατακράτηση υγρών είναι πιθανό η όραση να αρχίσει να θολώνει ενώ η μικρή απώλεια ακοής είναι επίσης ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην εγκυμοσύνη. Οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Τα προβλήματα αυτά εξαφανίζονται από μόνα τους περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved