Η ψυχολογία της γυναίκας κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Από το αρκετά τρικυμιώδες πρώτο τρίμηνο της κύησης, περνάμε στο σχετικά πιο ήρεμο δεύτερο τρίμηνο. Τι γίνεται όμως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης; Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία της εγκύου, όσο πλησιάζει η ημερομηνία του «μεγάλου ραντεβού» με το μωρό της;

Η ψυχολογία της γυναίκας κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από την άρση των αμφιβολιών σε σχέση με την εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αρθεί οι όποιες αμφιταλαντεύσεις της εγκύου σε σχέση με την πραγματική επιθυμία της να γίνει μητέρα, αλλά και οι όποια αμφισβήτηση του εαυτού της ως προς την καταλληλότητά της και την ικανότητά της να μεγαλώσει ένα παιδί.

Επίσης το έμβρυο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει αρχίσει να αποκτά υπόσταση και αυτόνομη ταυτότητα στη συνείδηση των μελών της οικογένειας, αλλά και, ως ένα σημείο, του ευρύτερου περίγυρου. Συχνά δε αντιμετωπίζεται πλέον ως οιονεί μέλος της οικογένειας. Όλο και περισσότερο όλοι αναφέρονται στο έμβρυο με τον όρο «μωρό», ή με άλλα χαϊδευτικά και υποκοριστικά.

angry pregnant woman

Εντούτοις, δεν είναι όλα ρόδινα, καθότι συχνά επανέρχεται το άγχος. Η πηγή του άγχους στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυτήν καθεαυτήν τη διαδικασία του τοκετού.

Ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά γυναίκες, οι οποίες ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες για πρώτη φορά, ο τοκετός πολλές φορές φαντάζει ως κάτι το «απειλητικό». Πολλά διαβάζουν για τη διαδικασία αυτή και πολλά ακούνε. Έτσι συχνά μεγεθύνεται στο μυαλό τους ο φόβος για τον τοκετό και φτάνουν να τον αντιμετωπίζουν ως κάτι το τρομακτικό.

Ο κατευνασμός του φόβου αυτού σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης, που η γυναίκα έχει αναπτύξει με το μαιευτήρα, που την παρακολουθεί. Είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό η έγκυος, αλλά και ο σύντροφός της να νιώθουν, πως μπορούν να απευθύνουν τις όποιες ερωτήσεις τους στον ιατρό, ο οποίος με τη σειρά του θα εκθέσει τα γεγονότα υπό το πρίσμα της ψύχραιμης αξιολόγησης της κατάστασης και θα προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζευγάρι να έχει κατανοήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιλογές, που έχει μπροστά του, ώστε να αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία με ηρεμία.

Maternity Photography Boston North Shore MA estheredith.com 3

Οι γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα, αξίζουν μια ειδική μνεία, διότι η δίδυμη κύηση φέρει μεν διπλή ευτυχία για τους γονείς, αλλά και για όλη την οικογένεια, συνδέεται όμως με απτή αύξηση των ενδεχόμενων δυσκολιών κατά τον τοκετό. Έτσι οι έγκυες με δίδυμα είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα άγχους, όσο πλησιάζει ο τοκετός. Το άγχος αυτό είναι δυνατόν να κατευναστεί σε σημαντικό βαθμό μέσα από τη συζήτηση με το θεράποντα ιατρό, κατά την οποία θα εκτεθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και οι ενδεδειγμένες λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Στο τρίτο τρίμηνο λοιπόν η με διαφορά σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για τη γυναίκα φαίνεται πως είναι η διαδικασία του τοκετού. Ερωτήματα όπως «πότε θα γεννήσω;» και «με ποιον τρόπο θα γεννήσω;» είναι φυσικό να απασχολούν τόσο τη γυναίκα, όσο και το σύντροφό της. Είναι σημαντικό τα ερωτήματα αυτά να εκφραστούν στο θεράποντα ιατρό, ώστε μέσα από τη συζήτηση με αυτόν να κατευναστεί κατά το δυνατόν το όποιο άγχος τους.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε και υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved