Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 40η εβδομάδα της κύησης

Η 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 39 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 39 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Μενέλαος Λυγνός
Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 40η εβδομάδα της κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 37 εβδομάδες μέχρι και τις 37 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας κύησης σηματοδοτεί και τη λεγόμενη Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού. Με άλλα λόγια η μεγάλη ημέρα είναι κοντά!

Φυσικά η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού είναι αυτό, ακριβώς, που περιγράφει ο όρος, δηλαδή ΠΙΘΑΝΗ. Ο τοκετός μπορεί να έρθει νωρίτερα ή και αργότερα από την ημέρα αυτή.

Το μωράκι σας είναι πλέον έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κόσμου έξω από τη μήτρα. Όλα τα συστήματά του είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες ζωής του χωρίς πρόβλημα. Βέβαια όλα αυτά τα συστήματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και μετά τον τοκετό.

Για παράδειγμα το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι μεν ώριμο, για να το προστατέψει από ενδεχόμενες λοιμώξεις, αλλά το μωράκι σας μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω από τα αντισώματα, τα οποία λαμβάνει μέσω του θηλασμού.

Επίσης τα οστά του κρανίου του δεν έχουν ακόμα ενωθεί μεταξύ τους με αποτέλεσμα το κεφαλάκι του να είναι μαλακό. Γι’ αυτό συχνά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό το κεφαλάκι του μωρού σας μοιάζει να είναι επίμηκες.

Η όραση του μωρού δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στο φως του περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές τα νεογνά μπορούν να δουν μόνο σε απόσταση 2,5 εκατοστών από το πρόσωπό τους. Ό,τι βρίσκεται πιο μακριά είναι θολό. Έτσι το μωράκι σας δεν μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει τόσο τη δική σας φωνή, όσο και του συντρόφου σας. Οπότε μιλήστε του και δείξτε του, πως είστε κοντά του.

Ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και στο πεπτικό σύστημα του μωρού μετά τον τοκετό. Μία ανησυχία, που έχουν όλες σχεδόν οι νέες μαμάδες, ιδιαίτερα αν γίνανε μητέρες για πρώτη φορά, έχει να κάνει με την επαρκή πρόσληψη τροφής από το μωράκι τους. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, το μωράκι δείχνει να μη λαμβάνει αρκετό γάλα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος ανησυχίας, αφού το στομαχάκι του μωρού αμέσως μετά τον τοκετό είναι εξαιρετικά μικρό και σταδιακά αυξάνει το μέγεθός του. Χαρακτηριστικά, το στομάχι ενός μωρού αμέσως μετά τον τοκετό έχει χωρητικότητα περίπου 5 έως 7 ml, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός βόλου, την τρίτη περίπου ημέρα μετά τον τοκετό η χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται στα 22 με 27 ml, όσο είναι ένα μπαλάκι του ping pong και περίπου 10 ημέρες μετά τον τοκετό έχει χωρητικότητα από 60 μέχρι 81 ml, όσο είναι ένα μεγάλο αβγό κότας.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 51,2 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 3462 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει μία σχετικά μικρή κολοκύθα. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved