Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 39η εβδομάδα της κύησης

Η 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 38 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 38 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 39η εβδομάδα της κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 36 εβδομάδες μέχρι και τις 36 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας πλέον περιμένει το «σήμα» για να βγει στον έξω κόσμο. Η στιγμή της πρώτης σας συνάντησης πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και το όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης πλησιάζει στο τέλος του, για να αρχίσει η γλυκιά περιπέτεια της ανατροφής του μωρού σας!

Από το σημείο αυτό και έπειτα το μωράκι σας δεν θα αυξήσει θεαματικά το βάρος του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές. Οι σημαντικότερες εκτυλίσσονται στον εγκέφαλο του μωρού σας. Οι αλλαγές αυτές μάλιστα θα συνεχιστούν και μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, το μέγεθος του εγκεφάλου του μωρού αυξάνεται συνεχώς για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από την εντυπωσιακή ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Κάτω από το δέρμα του μωρού έχει αποθηκευτεί ικανή ποσότητα λίπους, η έχει πλέον επικαλύψει τα αγγεία του δέρματος. Έτσι το δέρμα του μωρού δεν έχει πλέον το αρχικό ροδαλό χρώμα. Σε γενικές γραμμές το δέρμα του μωρού είναι λευκό άσχετα με την τελική απόχρωση, που θα αποκτήσει. Την τελική του απόχρωση το δέρμα τη λαμβάνει μετά τον τοκετό. Επομένως, ακόμα και τα μωρά, τα οποία τελικά θα έχουν σκούρα απόχρωση στο δέρμα, έρχονται στον κόσμο με λευκή επιδερμίδα.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως τα μωράκια κλαίνε πολύ. Αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, όπως θα διαπιστώσετε σε λίγες ημέρες. Μάλιστα πολλά μωράκια προτιμούν τις νυχτερινές ώρες, για να «εξασκήσουν» τη φωνούλα τους. Αυτό, που όμως πιθανόν να μη γνωρίζετε, είναι πως όσο και να κλαίνε τα μωράκια δεν βάζουν δάκρυα! Οι δακρυϊκοί τους αδένες δεν είναι ακόμα ανοιχτοί και θα περάσει περίπου ένας μήνας από τον τοκετό πριν σκουπίσετε τα πρώτα δάκρυα από το μαγουλάκι του μωρού σας.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 50,7 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 3288 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζουν δύο πεπόνια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved