Μπορεί μια γυναίκα να κάνει σεξ και να έρθει σε οργασμό όταν είναι έγκυος;

«Είμαι έγκυος μπορώ να έρθω σε οργασμό;», «Είμαι έγκυος, μπορώ να κάνω σεξ;», είναι ερωτήσεις που είναι πάντα επίκαιρες, καθώς όλο και περισσότερο ασχολούνται οι γυναίκες και μελλοντικές μανούλες με τη σεξουαλική τους ζωή.

Μπορεί μια γυναίκα να κάνει σεξ και να έρθει σε οργασμό όταν είναι έγκυος;

Η απάντηση λοιπόν είναι πως «βέβαια μπορεί» μια γυναίκα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, κάτι που ο γυναικολόγος είναι ο πιο αρμόδιος να πληροφορήσει το ζευγάρι ως προς το θέμα αυτό.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γυναικών που μετά τον πέμπτο μήνα της κύησης, δείχνει άρνηση και ψυχρότητα στο κάλεσμα του συντρόφου της γυναίκας για σεξουαλική επαφή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από το φόβο ή την αγωνία της μήπως προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο που κυοφορεί. Σε αυτήν την περίπτωση η κάθε γυναίκα που μπορεί να έχει τέτοιου είδους ανασφάλειες μπορεί να συζητά με τον γυναικολόγο της χωρίς ντροπές για όλα όσα την προβληματίζουν, επιλύοντας έτσι όλες τις απορίες που την κάνουν επιφυλακτική και διστακτική.

Η γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει πως το έμβρυο μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ειδικά «διαμορφωμένο» για να του παρέχει απόλυτη ασφάλεια. Οι ισχυροί μύες της μήτρας και ο αμνιακός σάκος προστατεύουν τη νέα ζωούλα από ενοχλήσεις, κραδασμούς ή μικροτραυματισμούς.

Βέβαια, η προστασία της υγείας του εμβρύου σχετίζεται και με την υγιεινή του ζευγαριού. Είναι απαραίτητο το ζευγάρι να εξαλείψει και την παραμικρή πιθανότητα μετάδοσης μιας μόλυνσης στο μωρό φροντίζοντας να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής.

Επίσης η σεξουαλική επαφή του ζευγαριού θα πρέπει να είναι λιγότερο έντονη, αποφεύγοντας στάσεις και κινήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο το έμβρυο. Είναι βέβαιο, όμως ότι μπορούν να απολαμβάνουν τα ερωτικά παιχνίδια ελεύθερα και να βιώνουν τον αισθησιασμό ο ένας στο σώμα του άλλου.

Το σεξ άλλωστε δεν είναι μόνο η ερωτική πράξη, αλλά και όλα όσα προηγούνται και έπονται αυτής, εστιάζοντας κανείς στις σωματικές αισθήσεις και νιώθοντας την ευχαρίστηση, την ηδονή και την τρυφερότητα.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved