Γιατί η αυχενική διαφάνεια είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Μετά την διάγνωση της εγκυμοσύνης η επόμενη σκέψη της μέλλουσας μαμάς είναι να φέρει στον κόσμο ένα γερό μωράκι. Από τις πιο σημαντικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται η εγκυμονούσα είναι αυτή της αυχενικής διαφάνειας.

Γιατί η αυχενική διαφάνεια είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Ονομάζεται έτσι, επειδή στον υπέρηχο, το υγρό κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου φαίνεται σαν μια μαύρη περιοχή.
Ο προγεννητικός έλεγχος Α επιπέδου, που περιλαμβάνει την PAPP-A (εξέταση αίματος για την μέτρηση βιοχημικών δεικτών) και την αυχενική διαφάνεια, πρέπει να γίνεται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας ή αλλιώς όταν το κεφαλουριαίο μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 45 με 84 χιλιοστά.

Θεωρείται βασική εξέταση για όλες τις κυήσεις, γιατί μπορεί να ανιχνεύσει το 90% των εμβρύων με σύνδρομο Down, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, ελέγχεται η πορεία της κύησης και υπολογίζεται η ηλικία της βάσει του κεφαλουριαίου μήκους.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα να έχει το έμβρυο σύνδρομο Down. Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στην ηλικία, το ιστορικό (είναι σημαντικό να ενημερώνει η έγκυος εάν είχε προηγούμενη κύηση με παρόμοιο πρόβλημα ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό), τις μετρήσεις του εμβρύου και τις ορμόνες στο αίμα.

Ειδικότερα, από τον βιοχημικό έλεγχο, ο γιατρός βλέπει τα επίπεδα δύο ορμονών, της PAPP-A και β-hCG, και μαζί με το υπερηχογράφημα καταλήγει στις πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας προτείνει ή όχι μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση καρυότυπου.
Τα έμβρυα με αυξημένη αυχενική διαφάνεια και φυσιολογικά χρωμοσώματα είναι συνήθως φυσιολογικά.

Ωστόσο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για συγγενείς ανωμαλίες διαφόρων οργάνων και ειδικότερα καρδιοπάθειες καθώς και για κάποιες σπάνιες αρρώστιες (γενετικά σύνδρομα). Πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να ελεγχθούν με λεπτομερή υπερηχογραφήματα, γι’ αυτό τα έμβρυα αυτά χρειάζονται πιο εξειδικευμένο έλεγχο.

Με το υπερηχογράφημα αυτό υπολογίζεται με ακρίβεια η ηλικία κύησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες με ασταθή κύκλο. Στις πολύδυμες κυήσεις εκτιμάται η χοριονικότητα, δηλαδή το εάν τα έμβρυα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες ή κοινό πλακούντα, πληροφορία η οποία καθορίζει την εξέλιξη της κύησης και τον τρόπο παρακολούθησης.

Τέλος, το υπερηχογράφημα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης αδρής εκτίμησης της ανατομίας του εμβρύου, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί ένα σημαντικό ποσοστό σοβαρών ανωμαλιών σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved