Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 38η εβδομάδα της κύησης

Η 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 38η εβδομάδα της κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 35 εβδομάδες μέχρι και τις 35 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι από τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης και έπειτα θεωρείται πλέον τελειόμηνο, είναι δηλαδή έτοιμο να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές κατά την 38η εβδομάδα....

Το μωράκι συνεχίζει να αποθηκεύει λίπος κάτω από το δέρμα του. Το λίπος αυτό δεν δίνει στο νεογνό απλά την «αφράτη» όψη του, που οι γονείς λατρεύουν, αλλά λειτουργεί και ως μονωτικό υλικό και το βοηθάει να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του, όταν βγει από τον «προστατευμένο κόσμο» της μήτρας.

Επίσης το δέρμα του μωρού συνεχίζει να «καθαρίζει» από το χνούδι και από την ουσία, η οποία μοιάζει με κερί, που μέχρι τώρα το κάλυπταν. Τόσο το χνούδι όσο και το «κερί» αυτό βρίσκονται μέσα στο αμνιακό υγρό και το μωράκι το καταπίνει. Έτσι οι ουσίες αυτές καταλήγουν στο έντερό του και θα δημιουργήσουν το μηκώνιο, το οποίο θα αποβληθεί στην πάνα του μωρού, όταν αυτό ενεργηθεί για πρώτη φορά.

Οι πνεύμονες του μωρού είναι έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή. Όμως συνεχίζουν να παράγουν το λεγόμενο «επιφανειοδραστικό παράγοντα» (surfactant). Η ουσία αυτή βοηθάει τους πνεύμονες να «εκπτυχθούν» να «ανοίξουν» δηλαδή και να δεχθούν τον αέρα.

Το νευρικό σύστημα του μωρού είναι και αυτό έτοιμο, αλλά ακόμα και την 38η εβδομάδα της κύησης, όταν η ώρα του «μεγάλου ραντεβού» πλησιάζει, συνεχίζονται οι «τελικές ρυθμίσεις», που θα το προετοιμάσουν ακόμα καλύτερα, για να αντιμετωπίσει το «καταρράκτη» των αισθήσεων, που θα συναντήσει μόλις βγει στον έξω κόσμο.

Ένα χαρακτηριστικό του μωρού, που δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του μορφή είναι το χρώμα των ματιών του. Είναι σύνηθες τα μωράκια να γεννιούνται με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτό συμβαίνει, διότι στην ίριδα – τον έγχρωμο δίσκο, που περιβάλλει την κόρη του ματιού – συνεχίζει να επικάθεται η χρωστική ουσία, που θα δώσει και την τελική απόχρωση. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν κατά κανόνα λιγότερη χρωστική ουσία. Έτσι τα μάτια «σκουραίνουν» σταδιακά, για να λάβουν το τελικό χρώμα τους περίπου 9 μήνες μετά τον τοκετό.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 49,8 εκατοστά, δηλαδή όσο περίπου είναι και το μήκος ενός πράσου από τη ρίζα μέχρι και την άκρη των φύλλων του, και το βάρος είναι περίπου 3083 γραμμάρια.Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved