Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 37η εβδομάδα της κύησης

Η 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 36 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 36 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 37η εβδομάδα της κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 34 εβδομάδες μέχρι και τις 34 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Η συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας της κύησης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Ένα μωρό, που γεννιέται μετά τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης θεωρείται τελειόμηνο και είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου».

Τότε τι κάνει το μωράκι ακόμα μέσα στη μήτρα; Γιατί δεν βγαίνει; Είναι απλό: το μωράκι σας ετοιμάζεται για τη «μεγάλη ημέρα»! Οι τελευταίες εβδομάδες μέσα στη μήτρα είναι, για να χρησιμοποιήσουμε ένα θεατρικό όρο, ένα είδος «πρόβα τζενεράλε».

Οι πνεύμονες του μωρού είναι κανονικά έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή, όμως το μωράκι συνεχίζει να τους «γυμνάζει». Το βλαστάρι σας καταπίνει συνεχώς αμνιακό υγρό, το οποίο καταλήγει τόσο στο πεπτικό του σύστημα, όσο και στους πνεύμονές του. Έτσι στο μεν πεπτικό σύστημα συσσωρεύεται το λεγόμενο μηκώνιο, το οποίο έχει συνήθως πράσινο χρώμα και θα αποβληθεί τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, όταν το μωράκι σας ενεργηθεί για πρώτη φορά, ενώ στους δε πνεύμονες το αμνιακό υγρό βοηθάει την περαιτέρω ωρίμανσή τους.

Στη σχεδόν πλήρη ωριμότητα έχει φτάσει και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και σε γενικές γραμμές μπορεί να προστατεύσει επαρκώς το νεογνό από ενδεχόμενες λοιμώξεις. Εντούτοις, ακόμα και μετά τον τοκετό το σύστημα αυτό υποβοηθάται και από τα αντισώματα, που λαμβάνει το μωράκι μέσω του μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό.

Το μωράκι σας στο σημείο αυτό τείνει να λάβει την τελική θέση πριν τον τοκετό και βρίσκεται με το κεφάλι του να ακουμπά τον τράχηλο της μήτρας. Έτσι ασκεί πίεση πάνω στην ουροδόχο κύστη. Γι' αυτό αναγκάζεστε συχνά να σηκώνεστε το βράδυ για να πάτε στην τουαλέτα.

Στο στάδιο αυτό της κύησης το βάρος του «φιλοξενούμενού» σας αυξάνεται κατά περίπου 200 γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Τα αγοράκια είναι συνήθως βαρύτερα από τα κοριτσάκια. Γενικά το μωράκι σας έχει μεγαλώσει αρκετά και ο χώρος μέσα στη μήτρα είναι περιορισμένος, το ίδιο και οι κινήσεις του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σταματάει να κάνει αισθητή την παρουσία του με «κλωτσιές».

Αν το μωράκι σας έρθει στον κόσμο τώρα, στο δερματάκι του ακόμα θα υπάρχουν σημεία, στα οποία θα εντοπίζεται το χαρακτηριστικό «χνούδι», ενώ ίσως το δερματάκι του σε κάποια μέρη να καλύπτεται ακόμα από την ουσία, που μοιάζει με κερί, η οποία το προστάτευε κατά τη διάρκεια της κύησης από τη συνεχή επαφή του με το αμνιακό υγρό.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των μωρών σε αυτήν την εβδομάδα της κύησης είναι το μέγεθος του κεφαλιού τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Η περιφέρεια της κεφαλής είναι χονδρικά ίση με την περιφέρεια των ώμων, της κοιλιάς και της λεκάνης. Έτσι το κεφάλι του μωρού φαίνεται τεράστιο! Μην ανησυχείτε όμως, το σχήμα της κεφαλής του μωρού σας θα αλλάξει κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 48,6 εκατοστά, δηλαδή όσο περίπου είναι και το μήκος ενός σέσκουλου από τη ρίζα μέχρι και την άκρη των φύλλων του, και το βάρος είναι περίπου 2859 γραμμάρια.Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved