Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 35η εβδομάδα της κύησης!

Η 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 34 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 34 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 35η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 32 εβδομάδες μέχρι και τις 32 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας πλέον εξωτερικά μοιάζει όλο και περισσότερο σε ένα νεογνό. Σε αυτό βοηθάει και η συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις 40 εβδομάδες το συσσωρευμένο λίπος αντιστοιχεί περίπου στο 30% του συνολικού βάρους του μωρού, στις 35 εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 15%. Το λίπος αυτό δίνει στα χεράκια και στα ποδαράκια του μικρού σας μια «αφράτη» όψη, την όψη αυτή, που, όταν το πάρετε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας θα σας κάνει να θέλετε να το ζουλήξετε.....

Η ομοιότητα του μωρού με το νεογνό σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Τα όργανά του έχουν πλέον ωριμάσει σχεδόν πλήρως και είναι έτοιμα να επιτελέσουν το καθένα την αντίστοιχη λειτουργία, που του αναλογεί. Έτσι τα νεφρά του είναι πλέον λειτουργικά, ενώ και το ήπαρ του είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις ουσίες, που παράγονται από τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες. Επομένως, από το σημείο αυτό και πέρα η βασική αλλαγή στο μωράκι σας θα είναι η αύξηση του βάρους του.

Ένα όργανο, που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά τον τοκετό είναι ο εγκέφαλος του μωρού σας. Αυξάνονται εκθετικά οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που βρίσκονται στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα αυξάνεται και αυτό καθεαυτό το μέγεθος του εγκεφάλου. Το κρανίο του μωρού παραμένει μαλακό, αφενός για να μπορεί να δοθεί στον εγκέφαλο ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθεί, αφετέρου για να μπορεί να περάσει το κεφαλάκι από τη δίοδο του κόλπου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πλέον το μωράκι σας έχει σχεδόν γεμίσει την κοιλότητα της μήτρας σας και δεν το νιώθετε πια να αλλάζει θέση. Εντούτοις, το νιώθετε να κλωτσάει τακτικά τηρώντας το πρόγραμμά του, ενώ αρχίζει και η κάθοδός του προς την έξοδο του κόλπου, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε προοδευτικά αυξημένη πίεση χαμηλά στη λεκάνη σας.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 46,2 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 2383 γραμμάρια, δηλαδή όσο περίπου ζυγίζει ένα μέτριο πεπόνι.Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved