«Είμαι έγκυος, μπορώ να πάω στον οδοντίατρο;»

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζονται συχνά προβλήματα με την στοματική υγεία κυρίως λόγω της απότομης αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα της γυναίκας.

«Είμαι έγκυος, μπορώ να πάω στον οδοντίατρο;»

Με βάσει ορισμένους ερευνητές υπάρχει συσχετισμός της περιοδοντικής νόσου με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πρόωρου τοκετού και με τη γέννηση των νεογνών μειωμένου σωματικού βάρους. Το ζήτημα των οδοντιατρικών θεραπειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ξεκάθαρο. Γενικά, η προσέγγιση πρέπει να είναι συντηρητική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδοντίατρος Λάζαρος Σ. Παπαδόπουλος, στο i-odontiatros.gr, οι μείζονες οδοντιατρικές επεμβάσεις και προσθετικές εργασίες είναι καλύτερο να αναβάλλονται για μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, οξείες καταστάσεις, όπως μια ενεργός περιοδοντίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, γιατί μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Ο οδοντίατρος πρέπει να διαχωρίσει προσεκτικά τις απαιτούμενες θεραπείες σε επείγουσες και μη.

Μπορεί μια έγκυος να βγάλει ακτινογραφίες;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι ακτινογραφίες πρέπει να αποφεύγονται. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ακτινογραφική εξέταση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί προστατευτική ποδιά μολύβδου. Έτσι ο πιθανός κίνδυνος για το έμβρυο είναι ο ελάχιστος. Πάντως, ακόμα και αυτό το μικρό ρίσκο πρέπει να αποφεύγεται.

Τα σφραγίσματα επιτρέπονται;
Η τερηδόνα πρέπει να αντιμετωπίζεται και τα απαραίτητα σφραγίσματα πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση στο δεύτερο τρίμηνο.

Είναι η περιοδοντίτιδα βλαπτική για το έμβρυο;
Σε περιπτώσεις χρόνιας περιοδοντίτιδας, συνυπάρχει και κάποιου βαθμού βακτηριαιμία. Η σχέση αυτής της βακτηριαιμίας με την πρόκληση αποβολών δεν είναι ξεκάθαρη. Πάντως, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη χρόνια περιοδοντίτιδα με τη γέννηση πρόωρων και ελλειποβαρών βρεφών.

Επιτρέπονται τα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντιατρική (πενικιλλίνες, ερυθρομυκίνη,κλινδαμυκίνη,κεφαλοσπορίνες,μετρονιδαζόλη) είναι δεύτερης κατηγορίας και μπορούν να χορηγηθούν όταν υπάρχουν ενδείξεις. Οι τετρακυκλίνες (δοξυκυκλίνη,μινοκυκλίνη) ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία και δεν επιτρέπεται η χορήγησή τους.

Image : Shutterstock

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved